İzmir'de 2 bin yıllık anıt ağaçlarda geleneksel yöntemlerle zeytin hasadı yapılıyor
İzmir'in Seferihisar ilçesinde 100 ile 2 bin yaş aralığındaki ağaçların da olduğu zeytinliklerde geleneksel yöntemlerle hasat sürüyor. Çiftçiler, "Zeytinle huzur ve mutluluk buluyoruz" diyor.
DUVAR - Son yıllarda kimyasal tarım uygulamaları, yerel zeytin türlerinin yok olması riskini gündeme getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve zeytin üreticilerinin katkılarıyla dosya hazırlandı.
DHA'nın haberine göre dosyada zeytin yetiştiriciliğiyle ilgili halk takvimleri, geleneksel aşılama ve budama yöntemleri, sofralık zeytin hazırlama ve geleneksel zeytinyağı çıkarma teknikleri gibi unsurlar detaylandırılarak kültürel mirasın acil koruma ihtiyacı vurgulandı.
Yapılan çalışmaların sonucu zeytin yetiştiriciliğiyle ilgili geleneksel bilgi, yöntem ve uygulamalar, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Geçici Koruma Listesi'ne kaydedildi. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Seferihisar'ın Orhanlı Mahallesi’ndeki geleneksel zeytincilik yönündeki çalışmaları, UNESCO tarafından 2023 yılında Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Geçici Koruma Listesi'ne alındı.
İzmir Doğa Derneği Genel Koordinatörü Galip Ener, "Köyümüzdeki zeytinler, korumaya alındı. Bu sayede bölgemizdeki zeytinciliğin önemi, geleneksel olarak toplanması yani yetiştiriciliğinin kaybolan meslekler arasına da girmesini tescillemiş oldu. Bizler de bu farkındalık da birlikte bu zanaatın daha çok aktarılması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaları da daha çok kişiye aktarmaya devam edeceğiz" dedi.