İzmir'de Boğaziçi davası: Savcı hak savunucuları hakkında ceza istedi

İzmir'de Boğaziçi eylemlerinde gözaltına alınan 6 hak savunucusu hakkındaki davanın bugün görülen duruşmasında savcı dört kişi hakkında ceza istedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir Alsancak'ta 3 Şubat 2021 günü Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin direnişine destek olmak amacıyla birçok kurumun katılımıyla basın açıklaması düzenlenmiş, polis müdahalesi sonucu aralarında avukat ve insan hakları savunucularının da bulunduğu 51 kişi darp edilerek gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 6 kişi hakkında 'görevi yaptırmamak için direnme', 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' ve 'kamu görevlisine yönelik olarak hakaret' iddiasıyla açılan davanın duruşması bugün İzmir Adliyesi 49’uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada sanıkların bir kısmı ve avukatları hazır bulunurken, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri de duruşmayı izledi.

TANIK GÖZALTI ARACI İÇERİSİNDEKİ İŞKENCEYİ ANLATTI

Duruşmada hazır bulunan tanık avukat Barış Türkmenoğlu dinlendi. Olay günü hukuki destek amacıyla olay yerinde bulunduğunu söyleyen Türkmenoğlu, henüz basın açıklaması yapılmadan polisin saldırdığını söyledi. Gözaltına alınanlar olduğunu gördüğünde ise gözaltı aracına girdiğini ifade eden Türkmenoğlu, aracın içerisinden "imdat, yardım edin" şeklinde çığlıklar duyduğunu dile getirdi. Gözaltı aracında ise bir kadının ters kelepçe yaplıp, koltuğun üzerine doğru bastırıldığını gördüğünü söyleyen Türkmenoğlu, “Polis memurları gözaltına alınan insanlara, gözaltı aracının içerisinde ters kelepçeli insanları ittirip, araca dayayarak şiddet uyguladıklarını gördüm” dedi. Gözaltı aracının içerisinde avukat meslektaşları Erdoğan Akdoğdu ve Nazlı Akın'ın da bulunduğunu söyleyen Türkmenoğlu, “Daha sonra beni, sen kimsin lan diyerek, kollarımdan tutup zorla aracın dışına, erkek ve gözlüklü bir polis beni dışarı attı. Ben iki sefer yere düştüm. Daha sonra benim avukat olduğumu söylememe rağmen görüşmemi engellediler, kimseyle ve avukat meslektaşlarımla görüştürmediler” dedi.

SAVCI 4 KİŞİ HAKKINDA CEZA İSTEDİ

Tanık beyanlarının ardından iddia makamı esas hakkında mütaalasını verdi. İddia makamı TİHV çalışanı Aytül Uçar ve avukat Erdoğan Akdoğdu hakkında beraat kararı verilmesini isterken, diğer sanıkların ise cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatları da mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre istedi. Kararını açıklayan mahkeme, sanık avukatlarının talebini kabul ederek mütalaaya karşı sözlü ve yazılı beyanda bulunmak üzere gelecek celseye kadar süre verilmesine karar verdi. Ayrıca tanık Nazlı Akın'ın bir sonraki duruşmada dinlenmesine karar veren mahkeme davayı 11 Ekim tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

İzmir Alsancak'ta 3 Şubat 2021 günü Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin direnişine destek olmak amacıyla birçok kurumun katılımıyla düzenlenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesi sonucu 51 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Eylemde gözaltına alınan Emine Akbaba, İrem Çelikbaş ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) çalışanı Aytül Uçar hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı.

Basın açıklamasının üzerinden geçen bir yılın ardından 14 Şubat günü 6 kişi hakkında bu kez farklı suçlamalarla bir dava daha açıldı. Aralarında bir önceki davada da yargılanan Aytül Uçar, Emine Akbaba ve İrem Çelikbaş'ın da bulunduğu 6 kişiye “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet”, “Hakaret”, “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama” ve “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme” gibi suçlardan dava açıldı. Dava açılan isimlerden arasında o gün gözaltı işlemlerini takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Erdoğan Akdoğdu bulunuyor.