İzmir'de büyükşehir belediye başkanları değişti, sonuç değişmedi: Mahalleli 8 yıldır kanalizasyon bekliyor

Aliağa'da bulunan Yenişakran Mahallesi'nde yetkililerin verdiği sözlere rağmen yıllardır bir türlü kanalizasyon yapılamadı. Şakranlılar, kanalizasyon projesinin yapılmasını talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Yenişakran Mahallesi, uzun yıllardır hem turizm hem de zeytincilik faaliyetleri ile biliniyor. 5 bin 492 kişinin yaşadığı mahallenin nüfusu yaz aylarında yaklaşık 10 bine ulaşırken, bölgedeki en büyük problemlerden biri uzun süredir tamamlanmayan 'kanalizasyon' projesi. Şakranlılar, yıllardır verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle  foseptik çukurları ve vidanjör ile yaşıyor.

BAŞKANLAR DEĞİŞTİ, BİR TÜRLÜ 'KAZMA VURULAMADI'

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) sorumluluğundaki bölgeye kanalizasyon projesi sözünü ilk olarak eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu verdi. “Kazma vurulacak” ifadelerini kullanan Kocaoğlu'nun görevde olduğu süre boyunca mahallede kanalizasyon konusunda herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Şu anki Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise göreve geldikten sonra Aliağa'da gerçekleştirdiği muhtarlar toplantısında, Yenişakran Mahallesi'nin kanalizasyon alt yapısının iki yıl içerisinde tamamlanacağını söylemişti. Soyer'in bu sözleri sarf ettiği tarihin üzerinden geçen iki yılda da mahalleye kanalizasyon yapılmadı.

HER AY ORTALAMA 3 KEZ VİDANJÖR ÇAĞIRIYORLAR 

Bölgede tek ve çok katlı birçok bina bulunurken, büyük bir bölümü emeklilerden oluşan bölge halkı yaşanan durumdan şikayetçi. Binaların kendine ait foseptikleri bulunuyor ancak dört katlı ve 8 daireli bir binanın ayda ortalama üç kez vidanjör çağırması gerekiyor. Yapılan işleme karşılık abonelerden atık su ücreti de tahsil edilirken, yaz aylarında nüfusun daha da artması ile birlikte söz konusu vidanjörlü foseptik çekme işleminin sayısı da artıyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir mahalle sakini, ekonomik kriz ve hayat pahalılığı ile beraber atık su ve vidanjör ücretinin kendilerine ağır geldiğini ifade etti. Belediye yetkililerine seslenen mahalle sakini, “Yıllar geçti yapılacak denilen kanalizasyon yapılamadı. Defalarca şikayette bulunduk, dilekçe verdik ama herhangi bir gelişme yok. Yaz aylarında daha da zorluk çekiyoruz. Ekonomik sıkıntıların ardından herkesin durumu kötü. Vidanjör ücretleri ağır geliyor. Kanalizasyon yapılmasını istiyoruz” dedi.

'ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR' DENİYOR AMA ÇALIŞMAYI GÖREN YOK

Yenişakran Mahallesi Muhtarı Metin Yıldız da mahalleliden birçok şikayet geldiğini ifade etti. Konuyla ilgili defalarca dilekçe verdiklerini söyleyen Yıldız, “Yapılacak deniyor ama yapılan bir şey yok. Memurlara sorduğumuz zaman 'Çalışmalar devam ediyor' yanıtını alıyoruz. Ama çalışmayı gören yok. 8 senelik muhtarım bir adım ilerleyemedik. Defalarca dilekçe verdik. Kanalizasyon yapılmayınca vidanjör ücretlerinin düşürülmesi için de dilekçe verdik. Dikkate alan bile olmadı. Cevap da alamıyoruz. 'Bu sene olacak, şu ay olacak' diyorlar mutlu oluyoruz, bekliyoruz ama bir türlü olmuyor” diye konuştu.

'DIŞLANMIŞ BÖLGE GİBİYİZ'

Son olarak yetkililere çağrıda bulunan Yıldız, “Dışlanmış bir bölge gibiyiz. Gediz Elektrik hatları bakıma alıyor ama en ufak yağmurda fırtınada elektrikler kesiliyor. İnternet hatlarımız sürekli sorunlu. Kanalizasyon deseniz zaten yok. Yıllar oldu foseptik çukurları ile yaşıyoruz. Atık suların çoğu artık yeraltına sızıyor. Kanalizasyon için bir an önce kazma vurulsun istiyoruz” diye belirtti.

Konuyla ilgili ulaştığımız İZSU Çağrı Merkezi, Aliağa İZSU birimine yönlendirdi. Aliağa İZSU Birimi ise mesai saatleri içerisinde telefonlarımıza yanıt vermedi.