İzmir'de depremzedeler mağduriyetleri için sokağa çıkıyor

İZEDA Başkanı Haydar Özkan, Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenecek kitlesel basın açıklaması öncesi, "Yetkililere sesimizi duyurabilmek için sokağa inme kararı aldık” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir depreminde yıkılan ve hasar gören binalarda 117 kişi öldü. Bayraklı ilçesi başta olmak üzere birçok ilçede İzmirliler hasar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği'nin (İZEDA) açıkladığı rakamlara göre yaklaşık 80 bin hanede 250 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Deprem sonrası evlerinden olanlar, fırsatçılar sebebiyle fahiş fiyatlarla ev kiralamak zorunda kaldı. Depremzedelerin mağduriyetleri 9 aydır sürüyor. Defalarca yetkililere yönelik çağrıda bulunan ve etkinlikler düzenleyen İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZEDA), depremzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için sokağa çıkma kararı aldı. İZEDA yarın (31 Temmuz) 13.00'da Gündoğdu Meydanı’nda İzmir depremzedeleri ile birlikte kitlesel basın açıklaması yapacak.

'9 AYDIR UNUTULDUK'

izeda
İZEDA Başkanı Haydar Özkan, "Bizimle hiç kimse ilgilenmiyor" dedi.

 

Gazete Duvar'a konuşan Dernek Başkanı Haydar Özkan, yetkililere seslerini duyurabilmek için böyle bir eylem kararı aldıklarını ifade ederek, “9 aydan beri unutulduk. Bizimle hiç kimse ilgilenmiyor. Bizi depremzede gibi değil de adeta kentsel dönüşümcü gibi görüyorlar. Biz de farkındalık yaratmak için Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yetkililere sesimizi duyurabilmek için sokağa inme kararı aldık. Bizi görsünler istedik. Yarın yapılacak kitlesel açıklamamızın nedeni budur” dedi.

'SİYASETÇİ GELİP SİYASET YAPMASIN, BİZİ DİNLESİN...'

Tüm duyarlı kamuoyuna depremzedelerin yanında olma noktasında çağrıda bulunduklarını söyleyen Özkan, “Buyursun herkes gelsin istedik. Bizim oradaki mağduriyetimizi kimse gölgelesin istemiyoruz. Yani oraya siyasetçi gelip siyaset yapmasın. Bizi dinlesin, derdimizi dinlesin, oradaki insanları görsün istiyoruz. Herkese çağrı yaptık; bütün siyasi partiler gelebilir, STK'ler gelebilir. Herkese bizim kapımız açık. İzmir'deki deprem görmemiş vatandaşlarımızın gelmesi çok önemli. Çünkü deprem yalnızca bize has değil. Yarın bir gün herkesin başına gelebilir” diye konuştu.

31 Temmuz Cumartesi günü Gündoğdu Meydanı'nda yapacakları kitlesel basın açıklamasına çağrıda bulunan Özkan, oturma eylemi ve benzeri farklı programlar da yaptıklarını ancak ülkenin içinde bulunduğu durum ve yangınlar nedeniyle bu programları ertelediklerini de belirtti. Özkan, şunları söyledi:

“Basın açıklamasının dışında depremzedelerin tüm gün Gündoğdu Meydanı'nda programı vardı. Tüm gün orada olacaktık. Fakat şu an ülkenin içinde bulunduğu durumdan dolayı iptal ettik. Bu bizim için önemli. Biz canı yananlarız. Canı yananın halinden en fazla biz anlarız. Biz sadece kendimizi düşünmüyoruz. Oradaki insanlarda bizim gibi canları yandı."