İzmir'de İstanbul Sözleşmesi nöbeti

“İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu”nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, bu hafta erkek şiddetiyle katledilen Arzu Odabaş ve Edibe Göçer'in hikayelerini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - “İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu”nun çağrısıyla bir araya gelen kadınların başlattıkları "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz nöbeti" eylemi sürüyor.

Nöbet eylemi için Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmeyiz” yazılı pankart açtı.

Sık sık “Kararnameniz batsın, kadınlar yaşasın” ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganları atan kadınlar, nöbet eyleminde erkek şiddeti sonucu katledilen Arzu Odabaş ve Edibe Göçer'in hikayelerini kamuoyuyla paylaştı.

'BEN ARZU ODABAŞ, KISIKLI'DA SOKAK ORTASINDA KATLEDİLDİM'

Arzu Odabaş'ın boşanmak istediği eşi Mustafa Odabaş tarafından 25 Şubat 2011 katledildiğini hatırlatan kadınlar, yaşananları katledilen Odabaş'ın ağzından şu satırlarla anlattı:

“Ben Arzu Odabaş, boşanmak istediğim Mustafa Odabaş tarafından 25 Şubat 2011'de Kısıklı’da, sokak ortasında katledildim. Hava 8 dereceydi o gün, Emirhan’ın üstü biraz ince gibiydi, onu okuldan kim aldı bilmiyorum. Yaşasaydım ben alırdım. Yaşasaydım, 'Yılların birikimi vardı içimde. Karşıma çıktı. Küfür etti. Zaten çocuklarımı da göremiyordum. O sinirle vurdum' diyen Mustafa’ya gözlerimden belli olan bir mide bulantısıyla bakar, yalancı derdim yaşasaydım, ama İstanbul’da ama burada, şimdi sizin aranızda olurdum, erkek adalet değil gerçek adalet diye bağırırdım kız kardeşlerim, dostlarım. Yaşasaydım, hayatım Mustafalardan ve Mustafaların devletinden değerlidir derdim. Ben Arzu Odabaş, bir erkek tarafından katledildim, unutmayın beni.”

'BEN EDİBE GÖÇER, UNUTMAYIN BENİ'

Odabaş'ın hikayesinin ardından kadınlar Mersin’in Tarsus ilçesinde Mustafa Göçer isimli erkek tarafından katledilen Edibe Göçer’in ve annesini korumak için araya giren oğlu Remzi Göçer’in hikayesini kamuoyu ile paylaştı. Yaşanan olayı yaşamını yitiren Göçer'in ağzından anlatan kadınlar, şunları söyledi:

“Ben Edibe Göçer, beni Mustafa Göçer öldürdü. Beni erkekliği her şeyden üstte gören bu düzen öldürdü. Beni kadına söz hakkı tanımayan bu devlet, çalışmasına izin vermeyen bu erkeklik öldürdü. Karşı çıkınca öfkeli, kurşunlarken cesaretli, iş hesabını vermeye gelince korkak, bu kırılgan erkeklik öldürdü beni. 'Mersin’in Tarsus İlçesi’nde 47 yaşındaki Mustafa Göçer, tarlada çalışıp aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen eşi Edibe Göçer’i ve annesini korumak için araya giren oğlu Remzi Göçer’i tabancayla vurarak öldürdü.' Bizi böyle yazdı gazeteler iç sayfalarına, 14 Mayıs’tı. Dünya Çiftçiler günü kutlu olsun diye tarla resimleri koydular ilk sayfalarına. Ben Edibe Göçer, unutmayın beni.”