İzmir'de metro ve tramvay çalışanları grevde: Sağ cepten giriyor sol cepten çıkıyor...

İzmir’de 625 çalışanı ilgilendiren TİS görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca metro ve tramvay çalışanları grev kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

Uğurcan Boztaş

İZMİR- İzmir Metro AŞ adına yetkilendirilen Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası ile Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç çıkmadı. TİS görüşmelerinden karar çıkmaması sonrası 625 çalışanlı sendika grev kararı aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ'de çalışan işçiler, sabah saat 05.00'te metro ve tramvayda seferleri durdurdu. Grev kararı sonrası metro ve tramvayı kullanmak isteyenler otobüs, İzban ve vapura yöneldi. İzmir’de ulaşımın önemli parçalarından birisi olan metro ve tramvaylar çalışmadığı için İzmirliler otobüslere veya taksilere yönelmek zorunda kaldı.

‘BİZİM İSTEDİĞİMİZ ÜCRET YOKSULLUK SINIRININ BİLE ALTINDA’

Gazete Duvar’a konuşan Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral sözleşmenin nihayetinde biteceğini belirterek “Bizim amacımız emekçinin yüzünün güleceği bir sözleşme olsun. Burada herkes asgari ücret ile çalışıyor. Belediye bizim istediğimiz ücreti yüksek bulabilir ama bizim istediğimiz ücret yoksulluk sınırının bile altında. Yasal süreçler sonrası greve kararı aldık. Taleplerimize karşılık verilmediği için anayasal hakkımız olan grev kararını uyguladık. Bizim kapımız her zaman açık, belediyeden bizi ararlarsa toplanırız ve işçiler için ne yararlıysa onu yaparız” dedi.

'SAĞ CEPTEN GİRİYOR SOL CEPTEN ÇIKIYOR'

Bir metro çalışanı ise “Belediye son dakikaya kadar taleplerimizi vermediği için greve gittik. Sabah saatlerine kadar da bekledik ancak belediye istediklerimizi vermedi. Bazı arkadaşlarımız bu ay dokuz bin lira maaş aldı. Nasıl yetecek bu para? Sağ cepten giriyor sol cepten çıkıyor. Bütün işçiler burada, herkes belediyeden haber bekliyor. Grevimiz belediyeden olumlu dönüş gelene kadar devam edecek. Sendika başkanımızın dediği gibi biz görüşmelere açığız, gelsinler konuşalım. Halk şu ana kadar bize destek olduğu gibi eleştiriler de var. Bizi burada görenler destek veriyor ancak sosyal medyada eleştirenler var. Bize destek verenler sayesinde onurlanıyoruz ancak eleştirenler dolayısıyla moralimiz bozulmuyor” diye konuştu.

‘SOYER’İN SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTIĞI RAKAMLAR SENDİKANIN TALEP ETTİĞİ RAKAMLAR DEĞİL’

Grevdeki işçilere göre İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in sosyal medyadan paylaştığı rakamlar ile sendikanın talep ettiği rakamlar aynı değil. Grev kararı sonrası Soyer’in sosyal medya hesabından paylaştığı rakamlara göre sendikanın talep ettiği rakamlar en yüksek giydirilmiş net ücret: 39.685 TL en düşük giydirilmiş net ücret 33.813 Tl. Sendikanın talep ettiğini belirttiği rakamlar ise en yüksek giydirilmiş net ücret 33.500 TL ve en düşük giydirilmiş ücret 31.000 TL.