Urla'daki orman yangınıyla ilgili 1 kişi gözaltına alındı

İzmir Urla'da orman yangını çıktı. İzmir Vailisi Süleyman Elban, "Sahil tarafta sahil güvenliğimiz botlarıyla 15 vatandaşımızı tahliye ettik. 29 karavanda ve 7 evde de 135 kişiyi tahliye ettik" dedi.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in Urla ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Yağcılar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 4 uçak, 12 helikopter, 36 arazöz, 10 su ikmal aracı, 4 dozer ve 8 yer ekibi yangını kontrol altına alma çalışmalarını sürdürüyor.

Rüzgarın etkili olduğu bölgedeki 11 ev tahliye edildi. Papaz Koyu'na yakın alandaki 7 karavan çekildi, çadırda kalanlar sahil güvenlik botlarıyla uzaklaştırıldı.

Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan İzmir Valisi Süleyman Elban, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Kentte bugün 5 yangın çıktığını söyleyen Elban, Yağcılar Mahallesi'nin güneyinde, saat 16.33 itibariyle bir mangal kömürü üretim yerinden sıçrayan kıvılcım nedeniyle yangının başladığının tahmin edildiğini belirtti.

"Rüzgarın da etkisiyle hızlıca yayıldı. 10 dakika içerisinde hava ekiplerimizle, ardından da karadan müdahalemiz başladı. Sahil tarafta sahil güvenliğimiz botlarıyla 15 vatandaşımızı tahliye ettik" diyen Süleyman Elban, "29 karavanda ve 7 evde de 135 vatandaşımızın hızlıca can güvenliği açısından risk oluşmaması amacıyla tahliyelerini sağladık. Gün batıncaya kadar 10 uçak ve 12 helikopterle müdahale edildi. Karada ise 84 aracımız, 2 TOMA, 4 dozer, 50 arazöz, 29 su tankeri ve diğer araçlarımız ile 404 personelimizle müdahaleye devam etti. Şu an itibarıyla gece görüşlü iki helikopterimiz de havada müdahalemiz devam ediyor" şeklinde konuştu.

Ekiplerin yoğun şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Elban, "Yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Eğer rüzgarda bir anormallik olmazsa, bazen saatte 72 kilometreyi bulan bir rüzgarımız var, yerleşim yerleri açısından şu an için bir risk gözükmüyor. Yangının biraz enerjisi düşmüş durumda" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin, "Yangında mangal kömürü üretim yerinin ihmali mi var?" sorusu üzerine, Elban, "Savcılık talimatıyla işletme sahibi gözaltına alındı. Kendisinin sorgusu devam ediyor." dedi.

Gözaltına alınan kişinin İ.A. (33) olduğu öğrenildi.

'2 BİNE YAKIN 50 YILLIK, 100 YILLIK ZEYTİN AĞAÇLARI YANDI'

ANKA'nın aktardığına göre Ekiplerin alevleri kontrol alma çalışmaları devam ederken açıklamalarda bulunan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, "Yangın Yağcılar Köyü'nden Demircili Köyüne doğru yaklaştı, bir kısmı deniz de son buldu. Hâla Demircili Köyü'nün Sazlıkaynak dediğimiz üst kısımları yanıyor. Burada 2 bine yakın 50 yıllık, 100 yıllık zeytin ağaçları yandı. Yanan büyük bir kısım orman, makilik alan da yanıyor. Ciğerlerimiz yanıyor" ifadelerini kullandı.

BİR ORMAN İŞÇİSİ YARALI, BİR ARAZÖZ YANDI

Yangının çıkışına ilişkin de konuşan Balkan, "Yangının mangal kömürü üretim tesisinden çıktığı ifade ediliyor. Bir ihmal sonucu çıkan yangın denize kadar gitti. Neredeyse 15 kilometre alan yandı. Güvenlik amaçlı 10-15 ev tahliye edildi. Herhangi bir can kaybı yok ama bir orman işçisi yaralandı, bir arazöz yandı. Hâlâ söndürme çalışmaları devam ediyor, ulaşılamayan yerler var. 65-70 kilometre hızla rüzgar esiyor, helikopterler uçamıyor. İnşallah kontrol altına alınacak" diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)