İzmir'de Suruç Katliamı anmasına polis saldırısı: 19 kişi gözaltında

İzmir’de Suruç'ta katledilenleri anmak isteyen gençlik örgütleri ve siyasi partilere polis saldırdı. 19 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu/Özlem Kara

İZMİR- İzmir'de bulunan gençlik örgütleri ve siyasi partiler, Suruç Katliamı’nın 7’nci yıl dönümünde yaşamını yitirenleri anmak için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra HDP Milletvekilleri Murat Çepni ve Gülistan Kılıç Koçyiğit de katıldı. “Suruç için adalet herkes için adalet” yazılı pankart ile katledilen 33 kişinin fotoğrafları taşınan açıklamada, "Suruç'un hesabı sorulacak", "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" ve "Devlet yaparsa katliam yapar" sloganları atıldı.

‘KARDEŞLİK KÖPRÜSÜNÜN SON TAŞINI KOYANA DEK MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Gençlik adına yapılan açıklamada Amed, Suruç ve 10 Ekim katliamları ile siyasi iktidarın kendi varlığını sürdürmeyi, kitlelere korku salmayı hedeflediği ifade edilerek, "Bugün Suruç için adalet demek bu topraklardaki diğer katliamlar için de adaleti haykırmaktır. Ailesi katledilen Emine Şenyaşar’ın katiller yargılansın çağrısıdır, Gülistan Doku’nun faillerinin bulunması, Nadira Kadirova’nın, Berkin Elvan’ın, Den Poyraz’ın katillerinden hesap sorma mücadelesidir. Cumartesi Anneleri için, Çorlu, Çorum, Sivas, Maraş için adalet mücadelesini büyütmektir. Hasta tutsakların, tecrit altında tutulan devrimcilerin mücadelesine omuz vermektir. Suruç için adalet, herkes için adalet demektir" denildi. Katledilenlerin mücadelesinin sürdürüleceği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Onlar bir devrimin peşinden gidenler, bir devrimin izini sürenler, Rojava’da çakılan devrim kıvılcımı için Kürt ve Türk halkları arasında köprü kurmak isteyenlerdir. Onlar Gezi’nin çocuklarıdır ve Gezi direnişini Rojava Devrimi ile buluşturmak isteyenlerdir. 33 Düş Yolcusu devlet destekli barbar İŞİD çeteleri tarafından katledildiler. Gençlik olarak, Amed, Suruç, Ankara’nın ve ezilenlere dönük tüm katliamların hesabını sorana dek içimizde hiç dinmeyecek öfkeyi büyütüyor, onların harcına karıştıkları halklar arasındaki eşitlik, özgürlük ve kardeşlik köprüsünün son taşını koyana dek mücadeleyi sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz."

Açıklamanın ardından Gündoğdu Meydanı’na yürümek ve denize karanfil bırakmak isteyen kitleye polis saldırdı, çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Polis saldırısının ardından kitle Gündoğdu Meydanı'nda yeniden bir araya geldi. Sık sık "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları atan kitle tüm demokratik kamuoyunu Gündoğdu Meydanı'na davet etti.



Kısa süreli bekleyişin ardından Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelen kitleye de polis TOMA'dan tazyikli su sıktı. Alsancak'ın ara sokaklarına dağılan kitle ise eylemlerini sürdürdü.

Daha sonra İzmir Barosu binası önüne gelen kitle burada basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “IŞİD karanlığına karşı duruşumuzu belirlerken darp edilerek gözaltına alındık. Bu tutumdan neyin ne olduğunu açıkça gösteriyor. IŞİD karanlığı da AKP de Süleyman Soylu da gidecek. Sanmayın yanınıza kâr kalır. Bizi itip kakan, hakaret eden, darp eden polisler o güvendiğiniz dağlara yıkılacak ve halkın iktidarı kurulacak. O zaman hukukun önünde hesaplaşacağız" dedi. 

Müdahaleler esnasında 19 kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanların emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.