İzmir’de tartışma yaratan proje: Ekoköy mü, lüks konut mu?
Foça'da yapılmak istenen 'Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi' tartışması sürüyor. Bölge halkı ve meslek odaları projenin ekoköy değil, rant projesi olduğu kanaatinde.
İZMİR - İzmir’in Foça ilçesinde bulunan Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 510 dönüm arazi üzerine İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) üyeleri tarafından “ekoköy” inşasına başlandı. “Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi” olarak anılan ve “Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy” adıyla bir çok medya organında tanıtımı gerçekleştirilen projenin Türkiye’nin en büyük ekolojik köy projelerinden biri olacağı iddia ediliyor.
Ancak meslek odaları ve bölge halkı projenin ekoköy değil, rant ve yapılaşma projesi olduğunu belirterek tepki gösteriyor. Bölgede taşınmazların, plan kararlarına aykırı bir şekilde yapılaşmaya açıldığı, tarım ve mera alanlarının tahrip edildiği belirtiliyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bölge halkından ve üyelerinden gelen başvurular sonucu projenin yapılacağı bölgede incelemede bulundu.
PROJE ALANI TAPUDA CEVİZ BAHÇESİ OLARAK YER ALIYOR
İnceleme sonucu hazırlanan raporda bazı detaylar ise dikkat çekici. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi web sitelerinde yapılan incelemelerde söz konusu alana ilişkin yakın tarihlerde onaması yapılan ve askıya çıkarılan herhangi bir plana rastlanmadığı ifade edildi. Yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması üzerinde yapılan incelemede taşınmazların tapu niteliğinin "Ceviz Bahçesi" olarak yer aldığı belirtilirken, çeşitli emlak sitelerinde "İzmir Yeni Foça‘da Satılık Ekolojik Tarım Arazisi, Serası ve Ev" başlığıyla, birim başına 8 milyon 500 bin TL civarı fiyatlarla satış ilanları bulunduğu kaydedildi. Ayrıca "Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi" için inşaat firması tarafından hazırlanan www.midphokaia.com web sitesinde de yoğun yapılaşmaya işaret eden içerik ve görsellerin yer alması dikkat çekti.
'BU, ÇOK AÇIK BİR İFADEYLE LÜKS KONUT PROJESİDİR'
“Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi çok açık bir ifadeyle lüks konut projesidir” ifadelerini kullanan Şehir Plancıları Odası, “Meslek odası olarak; korunması gereken tarım, orman, mera vb. doğal alanlarımız üzerinde toplumun ortak yararını yok sayan sadece parası olan için 'Ekolojik Turizm Projesi' adı altında sunulan talan projelerine sessiz kalmayacağız. Bu nedenle de; söz konusu projeye ilişkin "kamu yararı" doğrultusunda tarafımızca yapılacak detaylı inceleme için yukarıda bahsi geçen hususlar dikkate alınarak Bilgi Edinme Kanunu kapsamında 15 gün içerisinde cevap verilmesi talebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Foça Belediyesine yazılı başvuru yapıldığını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.
'YAPILAŞMA İÇİN ‘EKOKÖY’ ADI KULLANILIYOR’
Proje ile ilgili bilgi almak için ulaştığımız Foça Belediyesi, şu an konu ile ilgili bilgi veremeyeceklerini dile getirdi. Projenin resmi tanıtım sitesinde yer alan iletişim numaralarına ise mesai saatleri içerisinde ulaşılamıyor.
Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam, son yıllarda özellikle Foça ve Foça Yarımadası’nda imarlı ve imarsız alanlarda yoğun yapılaşma yaşandığını söyledi. Bu yapılaşmaların özellikle tarım arazilerinin yok olmasına neden olduğunu ve yöntem olarak “Ekoköy” ile “Ekolojik Tarım Turizmi” gibi proje adları kullanıldığını söyleyen Sağlam, şöyle devam etti: “Özellikle rantı yüksek sahil şeritlerini imara açmanın aracı olarak kullanılıyor. Foça, son dönemde rantçıların gözdesi olurken, bugün binlerce kaçak inşaatın tarım arazilerinin üzerinde mantar gibi bitmeye devam ediyor. Foça’da yürütülmekte olan Ekoköy projesinin 'ekolojik köy' olma özelliğinin hiçbirine sahip değildir. 510 dönüm arazi üzerine inşasına başlanan ve 'Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy' ismiyle tanıtımı yapılan proje alanı ne kadar “doğayla” barışık deniyor olsa da proje alanı betona boğularak doğal alan talan edilme projesidir. Proje kelimenin tam anlamıyla 'süper lüks yapı' projesidir. Bu alan önce 14 parsele bölerek, her birini 35 dönüme çevirme işlemini tamamlanıp resmi olmayan özel parsel şeklinde gösteriliyor. Projenin tamamında 14 otel, 250’nin üzerinde villa sera planlamış. Proje durdurulamazsa Yenifoça ve Foça merkezi arasındaki sahil şeridi tamamen villalarla işgal edilmiş olacak. Bu konuda başta meslek odaları olmak üzere tüm kurumları, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu olarak duyarlı olmaya ve tepki göstermeye çağırıyoruz.”
PROJE YETKİLİSİ: HERŞEY YASAL
Proje yetkilileri ise tartışılanın aksine bir doğa katliamının söz konusu olmadığını dile getirdi. Proje yetkilisi, “Yazıldığı gibi değil. Yasal izinler alınmış durumda. Burası bir mera alanı değil. Taşlı tarlaydı, kıraç bir araziydi. Bitişik parselde Güneş Enerji Santrali var. Biz de orada ekolojik köy yapıyoruz. Birkaç ay içerisinde proje biter. Orada bir doğa katliamı olduğunu düşünüyorsanız gelip görebilirsiniz. Her üç dönümlük arazi içerisinde bir tane sera var. Otel dedikleri 11 odalı bir konaklama yeri var. Bu da yasal. Projede hakkımız olmasına rağmen daha fazla yapılaşma yapmak istemedik” ifadelerini kullandı.