İzmir'de yangınlar sürüyor: 2 ilçede 900 kişi tahliye edildi

Dün İzmir Karşıyaka’da başlayan orman yangını akşam saatlerinde büyüdü ve yerleşim yerlerine sıçradı. Karşıyaka'nın 4 mahallesinde 800 kişi, Bayındır ilçesinde de 100 kişi tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Karatepe mevkisindeki ormanda dün akşam başlayan yangın nedeniyle 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığını açıklandı. Rüzgarla birlikte uçan küller nedeniyle Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ konutlarında yangına neden oldu. Bayındır ve Ödemiş ilçelerinde de orman yangınları çıktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Karşıyaka'nın 4 mahallesinde 800 kişinin, Bayındır'da da 100 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan Yamanlar Dağı'nda, Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda, 15 Ağustos akşamı yangın çıktı. Yangına gece saatlerinde başlayan müdahale sürerken, günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan da müdahale edilmeye başlandı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 15 arazöz, 5 su ikmal aracı, 2 dozer ve 3 yer ekibi bölgede yoğun olarak çalışmalarını sürdürürken, 2 uçak ve 4 helikopter de havadan alevlerle mücadele etti.

Yangından Örnekköy, Çiğli ve daha birçok ilçe de etkilendi. Doğançay merkezine kadar ilerleyen yangın nedeniyle ilçede geniş güvenlik önlemleri alındı. Emniyet birimleri Doğançay merkezini boşalttı. Gökyüzünün dumanlarla kaplandığı ilçede bazı mahallelerin elektriği de tedbir amaçlı kesildi.

Gediz Elektrik yetkililerinin yangın nedeniyle kesinti yaşandığı yönünde bilgi verdiği iddia edildi.

'VATANDAŞLARIMIZIN BİR AN ÖNCE EVLERİNİ BOŞALTMASINI İSTİYORUZ'

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Doğançay bölgesindeki yangın, rüzgarın da etkisiyle maalesef yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bir an önce evlerini boşaltmasını istiyoruz. Havadan ve karadan devam eden söndürme çalışmalarında tüm saha görevlilerimizin yangını söndürebilmesi için görevi olmayan araçların ve vatandaşlarımızın da bölgeden uzaklaşmasını önemle rica ediyoruz" dedi.

VALİ ELBAN: TAHLİYELER DEVAM EDİYOR

İzmir Valisi Süleyman Elban da İzmir'deki yangınla ilgili açıklama yaptı. Elban yanan evlerin olduğunu ancak sayı veremeyeceğini belirtti. Rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığını ifade eden Elban, "Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi’nde 13 Ağustos 2024 Salı günü saat 21.43’de başlayan, 14 Ağustos 2024 Çarşamba günü saat 19.15’de kontrol altına alınan ve soğutma çalışmaları devam eden yangın, ani rüzgarın da etkisiyle yaşanan harlama nedeniyle 15.08.2024 tarihi Perşembe günü saat 21.30’da tekrar başlayıp ve devam eden yangına ekiplerimizin müdahalesi havadan ve karadan devam ediyor, yangından etkilenen vatandaşlarımızın ivedi şekilde tahliyesi devam etmektedir. Tüm kurumlarımızın desteğiyle yangını kontrol altına almak için yoğun şekilde gayret ediyoruz. Yangından etkilenen İzmirli hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI CEMİL TUGAY: 600’E YAKIN PERSONEL İLE BÖLGEDEYİZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da yangınla ilgili açıklamalarda bulunarak 600’e yakın personel ile sahada olduklarını belirtti.

Tugay, “Karşıyaka Yamanlar Dağı’nda dün gece başlayan yangını kontrol altına almak için İzmir İtfaiyemiz, İZSU ve belediyemizin diğer birimleri ile birlikte sahada çalışmalarını sürdürüyoruz. Rüzgar yangının etkisini birçok yere dağıtıyor. Arkadaşlarımız kontrol altına almak için yoğun şekilde çalışıyorlar. 600’e yakın personel, ilçe belediyelerinin desteği ile 30’un üzerinde yangın söndürme aracı ile bölgedeyiz. Yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için ekiplerimiz var gücüyle çalışıyor” dedi.

Karşıyaka Belediyesi de dayanışma çağrısında bulundu. Belediyeden yapılan açıklamada, “İlçemizde devam etmekte olan yangına tüm ekiplerimizle hızlı bir şekilde müdahale ediyor, gelişmeleri anlık takip ederek gereken tüm önlemleri alıyoruz. Ekiplere destek olmak için su, kumanya ve ayran getirmek isteyen vatandaşlarımız, malzemeleri ana hizmet binamıza bırakabilir” denildi.

BELEDİYE İZİNDE OLAN PERSONELİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Doğançay TOKİ konutları arkasında devam eden yangının rüzgarın etkisiyle büyüdüğü belirtildi. Sahadaki gönüllülerden alınan bilgilere göre TOKİ konutları arkasındaki alanda alevlerin 30 metreye kadar yükseldiği iddia edildi. Örnekköy’de bulunan Körfez Evleri sitesinde de bazı araçların yangın nedeniyle tahrip olduğu aktarıldı.

Örnekköy’deki Karşıyaka Belediyesi’ne ait temizlik şantiyesi de tahliye edildi. Alevlerin yangın bölgesinde bulunan hayvan barınağına yaklaşması üzerine de gönüllüler barınağa akın etti. Çiğli'de de yangının devam ettiği görüntülendi.

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi izinde olan itfaiye personelini de göreve çağırırken, emniyete ait TOMA’lar da yangına müdahale ediyor.

Yangın nedeniyle, Doğançay Mahallesi ile Sancaklı Mahallesi’ne giden yollar trafiğe kapatıldı. Yeni Girne Caddesi üzerinden Zübeyde Hanım Mahallesi’ne giden yollar da kapatılırken, Baş Pehlivan Karaali Caddesi üzeri tenis kortları istikametine doğru trafik akışı da kesildi. Bayraklı TOKİ'lerde bulunan 6. Etap’da ise yangının konutlara ulaştığı bu nedenle de bu istikamete giden yolların kapatıldığı açıklandı.

ELBAN: YANGININ ENERJİSİ DÜŞTÜ, RİSK AZALDI

İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka’da devam eden yangınlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Riskin büyük ölçüde azaldığını belirten Elban, "Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi’nde çıkan yangınının enerjisi iyice düşmüş, risk büyük ölçüde azalmıştır. Can kaybı ve yaralımızın olmaması en büyük tesellimizdir. Orman, AFAD, Polis ve Jandarma güçlerimiz ve TOMA araçları, itfaiye, belediye araçları ile personeli ve diğer tüm birimlerimizle bölgeye hızlı bir şekilde müdahale edilmiş, vatandaşlarımızın güvenliği sağlanmıştır. Yangından etkilenen vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak ve herhangi bir aksaklığa mahal vermemek için gerekli tüm tedbirleri almış bulunuyoruz" dedi.

AFAD: 87 EV VE 45 İŞ YERİ BOŞALTILDI

AFAD'dan alınan bilgilere göre, Karşıyaka'da 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

Yangının enerjisinin azaldığı ancak rüzgarın etkisiyle devam ettiği bildirildi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) yangın haritasına göre alevlerden etkilenen bölgeler 


YANGIN KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

Yamanlar Dağı’nda başlayan ve 24 saati tamamlayan yangın halen kontrol altına alınamadı. Alevlerin ilçe merkezine doğru ilerlediği görüldü.

Örnekköy’de bulunan Zübeyde Hanım Mahallesi’nde çok sayıda kişi evini terk etti. Yine aynı bölgede bulunan Elit ve Esin siteleri de yangından olumsuz etkilendi.

TOKİ konutlarında ise rüzgarla birlikte uçan küller nedeniyle yangın çıktı. Çatılarında yangın çıkan binalar tahliye edildi. Örnekköy Mezarlığı yakınında da patlama sesi duyulduğu iddia ediliyor.

BELEDİYEDEN SU TANKERİ VE İŞ MAKİNESI ÇAĞRISI

Yangının yaklaştığı Bayraklı Şehir Hastanesi’nde de endişe sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangınla mücadeleyi sürdürürken, tahliyelerden dolayı trafikte yoğunluk yaşanıyor.

Emniyet mensupları ise sokakta olanlara aşırı dumandan etkilenmemeleri için uyarıda bulundu.

Karşıyaka Belediyesi de sosyal medya üzerinden destek çağrısında bulundu: "Yangına müdahale için kullanıma hazır durumda su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz."

SANCAKLI’DA YANGIN YENİDEN ALEVLENDİ

Alevlerin yoğunlaştığı ve gündüz saatlerinde tahliye edilen Doğançay Sancaklı mevkiinde yangın yeniden alevlendi. Sancaklı bölgesine itfaiye ekiplerince müdahale edilirken, Evka-6 bölgesinde yaşanan yangın ise kontrol altına alındı. İtfaiye ekiplerinin söz konusu bölgede yeniden tehlikeli bir durum oluşmayacağını ifade ettiği öğrenildi.

Aynı bölgenin yakınlarında bulunan Harmandalı Çöplüğü arkasında da alevlerin olduğu görüldü. Yine yangının sıçradığı TOKİ konutlarının arka tarafında da alevlenmeler olduğu aktarıldı.

BAYINDIR VE ÖDEMİŞ’TE DE YANGIN ÇIKTI

Karşıyaka’daki yangına müdahalenin devam ettiği saatlerde Bayındır ilçesi Yeşilova-Elifli mevkiinde de yangın ihbarı yapıldı.

Jandarma ve itfaiye ekiplerinin yangına müdahale ettiği bölgede yaşayanlar da köy meydanında toplandı.

Bayındır Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "İlçemizde Yeşilova-Elifli bölgemizde devam eden yangına müdahale için su tankeri vb. yangını söndürebileceğimiz araç gereçleri yangın bölgesine getirmesini önemle duyururuz, halkımızdan isteğimizdir" denildi.

Ödemiş ilçesinin Pirinççi Mahallesi Güzdere mevkisinde, saat 15.00 sıralarında orman yangını çıktı. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangına, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 3 uçak, 1 helikopter, 2 arazöz ve 1 su tankeri, İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

KARŞIYAKA VE BAYINDIR'DA 900 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangın nedeniyle Karşıyaka'da 800 kişinin, Bayındır'da 100 kişinin tahliye edildiğini aktardı.

Yerlikaya, "Karşıyaka ilçesinde yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, Jandarma ve Polisimizin koordinesinde; Sancaklı Mahallesinde 170, Doğançay Mahallesinde 500, Zübeyde Mahallesinde 50, Onur Mahallesinde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşımız; Bayındır ilçesinde ise 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çanakkale'deki yangına müdahale için görevlendirilen itfaiye ekiplerinin İzmir'e sevk edildiğini duyurdu. İmamoğlu, "İzmir Karşıkaya’da başlayıp yayılan yangını kaygıyla takip ediyoruz. Çanakkale’deki yangının söndürülmesinde görev alan İBB İtfaiyemiz şimdi İzmir’e doğru yola çıkıyor. Dileğimiz yangının bir an önce söndürülmesi. Geçmiş olsun İzmir" dedi.

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan da afet yardım ekipleri ve arazözleri İzmir'e gönderdiklerini açıkladı.

Şahan paylaşımında "İzmir Karşıyaka'da başlayıp yayılan yangını endişeyle takip ediyoruz. Afet yardım ekiplerimiz, arazözlerimiz, yerinde tedavi aracımız ve veteriner ekibimiz yangın söndürme çalışmalarına ve etkilenen yurttaşlarımıza destek için yola çıktı. Yerleşim alanlarına kadar ulaşan yangınların bir an önce kontrol altına alınması adına emek veren herkese sağlık ve güç diliyorum. Daha fazla can ve canlı yaşamının zarar görmemesini temenni ediyorum. Tüm İzmirlilerin yanındayız" ifadelerine yer verdi.

Etiketler karşıyaka yangın