İzmirli kadınlar: ÇEDES’i durduracak, kız okullarını açtırmayacağız

İKP’nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Eşit, laik, bilimsel, karma eğitimi savunacak, Ensar-Tüvga ile yapılan protokolleri iptal ettirecek, ÇEDES’i durduracak, kız okullarını açtırmayacağız” de

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir Kadın Platformu’nun (İKP) çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, yarın ÇEDES’e karşı düzenlenecek olan miting öncesi istismarı meşrulaştıran yargıya ve eğitimde adım adım inşa edilen gericiliğe karşı basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, "İstismarı aklayan erkek/devlet/yargıya isyanımızı büyütüyor, laik, bilimsel eğitime sahip çıkıyoruz" yazılı pankart açarak, “Koruma, aklama, yargıla”, “AKP elini çocuklardan çek” ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı. Kadınlar adına açıklama yapan Zeynep Reyşen, kadınlara ve çocuklara yönelik yaşananları hatırlatarak, “AKP 21 yıldır kadınların, çocukların hayatını gericilik ile kuşatmaya çalışıyor" dedi.

‘DİNDAR VE KİNDAR BİR NESİL YETİŞTİRMEK İÇİN EĞİTİM SİSTEMİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLDİ’

Seçim döneminde gerici ittifakın, kadınları ve çocukları şiddete karşı koruyan 6284’ü seçim pazarlığı haline dönüştürdüğünü söyleyen Reyşen, “4+4+4 eğitim sistemi ile “dindar ve kindar” bir nesil yetiştirmek için eğitim sistemi yeniden şekillendirildi. Zorunlu olan din dersi sayısı 2 saate çıkarıldı, seçmeli derslerle din dersi sayısı arttırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasından ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ adı altında çocukların hayatını etkileyecek bir protokol imzalandı. Kamuoyunda ÇEDES olarak bilinen bu protokol ile eşitlik ilkesine aykırı, laik-bilimsel-karma eğitim düşmanı bu protokolde ise İzmir pilot il seçildi. Bu protokolle birlikte İzmir’de 842 okula manevi danışman adı altında imam, din görevlisi ve müezzin atandı" diye konuştu.

‘AKP VE GERİCİ İTTİFAKINA KARŞI MÜCADELE’

MEB verilerine göre okula gitmeyen bir buçuk milyon kız çocuğunun okula erişimi sağlanacağı bahane edilerek kız okulları gündeme getirildiğini de belirten Reyşen, "Kamusal alanı cinsiyetçi, gerici, kadın-çocuk- LGBTİ+ düşmanı olarak yeniden inşa etmeye çalışan AKP ve onun gerici ittifakına karşı eşit, laik, bilimsel, karma eğitimi savunacak, Ensar-Tüvga ile yapılan protokolleri iptal ettirecek, ÇEDES’i durduracak, kız okullarını açtırmayacağız" diye vurguladı. Reyşen, kadınların taleplerini şöyle sıraladı:

- MEB ve Diyanet arasında imzalanan ÇEDES protokolü iptal edilsin

- Cemaat ve tarikatlar kapatılsın

- TÜVGA, Ensar gibi kurumlarla imzalanan protokoller iptal edilsin

- Her çocuğa en az bir öğün parasız yemek verilsin

- Kırtasiye masrafları MEB tarafından karşılansın

- Zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin.