İzmit’te kadın hakları için tarihi imza: Dayanışma, mücadeleyi büyütür
İzmit'te Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Protokolü imza töreni ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı düzenlendi. Törene, Kadın Dernekleri Federasyonu ile belediyelerden temsilciler katıldı.
DUVAR - Kadın Dernekleri Federasyonu ile Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Protokolü imza töreni ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı, İzmit Belediye'sinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kadın hakları ve aile içi şiddetle mücadelenin konuşulduğu törende, dayanışma vurgusu yapıldı.
Tryp By Wyndham Otel’de düzenlenen etkinliğe İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Güngör Yılmaz, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Çiğli Belediye Başkanı Selim Utku Gümrükçü, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Güven Ulutekin, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Sibel Özer, Avcılar Belediyesi Başkan Yardımcısı Kimet Batmaz, Büyükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Yazır, Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeynep Karaman, Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Rukiye Cinkılıç, Merkez Foça Belediyesi Genel Koordinatörü Sevtap Barandır, Akhisar Belediyesi Meclis Üyesi Fatma Kocabıyık, Tuzlukçu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ergün Büyüksütçü, Merkezefendi Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Zeynep Elif Çeşme, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Tuğba Dönmez, Figen Karahan, Aysel Yücel katıldı.
'YEREKDEN POLİTİKA ÜRETMEK İÇİN BURADAYIZ'
Etkinlikte kürsüye çıkan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü'nün konuşması şöyle:
“Burada keşke başka bir konu için bir araya gelseydik. 21 Mart’tan bu yana 250 kadın şiddet gördü. Devletin üst yönetimi ‘Ben artık kadın politikası yapmak istemiyorum’ diyerek İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçtiği bir süreçte gayret ve yerelden politika üretmek için buradayız. Biz çaresiz değiliz aslında çare sizlersiniz. O çareyi üretmeye de çalışan bir sivil toplum örgütünün görevini yaptığı onur ve mutluluğunu duyan birisi olarak karşınızda bulunuyorum.
''KADINLAR BOŞANMASIN, EVDE ŞİDDETİ ÇEKSİNLER' ANLAYIŞI ÇIKTI
2011 yılında İstanbul Sözleşmesi hayata geçerken arada 6284 sayılı yasanın yapılması için gayrette bulunduk. O yasa o dönemde milletvekili olan sayın belediye başkanım Fatma hanımın bildiği gibi o yasanın adı ailenin korunması olarak değiştirildi. Türkiye’de konunun değişeceğini fark ettik biz. Türkiye’de kadın kutsal aile yapısının içine hapsedilmek istendi. Sonra nafaka sorunu çıktı karşımıza. Birileri bir yerlerden düğmeye bastığı için de nafaka sorun olarak gündeme geldi. 300 lira ortalama çıkan nafaka üzerinden kadının süresini kapatalım, sınır koyalım dendi. ‘Kadınlar boşanmasın evde şiddeti çeksinler’ anlayışı ortaya çıktı. O sırada müftüye nikah yetkisi geldi. Resmi nikah olmadan dini nikah kıyılamaz maddesi kaldırıldı. Yasalar üzerinde kazanılmış haklar geriye alındı.
Kadına karşı şiddeti önleme yerine önlememe, ayak direme dönemini yaşıyorduk. İstanbul Sözleşmesi kaldırılma sürecine gelmeden biz yerelden politika üretmeye başladık. Acil Yardım Hattı protokolleri imzalamaya başladık. Yerel yönetimlerin ortak paydada neler yapabileceği noktasında iş birliğine gittik. Alo 183 hattı artık destek hattına döndü. Protokol imzaladığımız belediyelerde kadın politikaları adına neler yapıldı bunları konuşuyoruz. Yeni bir süreç başlatmak istiyoruz. Türkiye’de şiddet kadınların kaderi değildir, şiddetsiz bir belde, mahalle yapabiliriz. Bunu birlikte durarak yapabiliriz.
'DAHA GÜÇLÜ OLDUĞUMUZU GÖSTERECEĞİZ'
Karar mekanizmalarında kadınların neler yapabildiğini görebiliyorum. Örneğin, Acil Yardım Hattı’nı mağdur arkadaşım aradı, karşısında psikolog arkadaşımızı bulacak. Yaşadıklarından dolayı bir yönlendirme istiyorsa hukuksal anlamda destek istiyorsa da sonuna kadar takip ediyoruz. Emek sarf ediyoruz, gönüllülük ortaya koyuyoruz. Birlikteyiz ve bu birlikteliğin bize getireceği enerjiyle çalışacağız. Daha da güçlü olduğumuzu göstereceğiz. Yerelden yapabileceklerimizi ortaya koyacağız. Neden kadın güçlendirme merkezlerimiz olmasın. Mücadele kazandırır.”
'HER GÜN AYRI BİR ŞİDDETLE MÜCADELE EDİYORUZ'
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'in konuşması ise şöyle:
“Kadınlar adına en ufak bir şey yapabilirsek ne mutlu bize diye düşünüyoruz. Erkek egemen politikalardan, tacizden, psikolojik şiddete kadar neredeyse her gün ayrı bir şiddetle mücadele ediyoruz. Kadınların uğradığı bazı şiddetler görmezden geliniyor. Birçok olayın üstü örtülüyor. Sadece kadın cinayetleri biraz daha görülür. Toplum tepki vermese kadın cinayetleri bile konuşulmayacak düzeye gelecek. Samuray kılıcıyla psikopatça katledilen Başak Cengiz, babası tarafından öldürülen Şeyma Yıldız ve daha pek çok evladımız babası, kardeşi ya da hiç tanımadığı insanlar tarafından öldürülen çok sayıda kadın arkadaşımız var.
Biz İzmit Belediyesi olarak kadına şiddete dair önlem almaya çalışıyoruz. Bu şiddet protokolünü çok ama çok önemsiyoruz. Toplu İş Sözleşmesiyle çalışanlarımıza ekonomik haklar sağladık. Eğer ailesine şiddet uygulayan çalışan varsa bu hakları sana vermeyeceğiz dedik. Gerekirse iş akdinin feshine kadar bunu götüreceğiz. Bu dayanışmayı büyütmek gerekiyor. Şiddetin önüne geçmek siyaset üstü bir çaba gerektiriyor. Aile ve Kadın Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde federasyonumuzla protokolümüzü imzalamıştık. O günden bu yana tam gaz devam ediyoruz çalışmalarımıza. Siyaset üstü düşünerek çalışmalarımızı ortaya koymaya devam ediyoruz. Kadınların şiddete uğradıklarında nasıl yardım alabilecekleri konusunda yardım alabilmesini kapsıyor bu acil yardım hattı. Barolarımızın kadın hakları merkezleriyle işbirliği içinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kadınlarımızın haklarından faydalanması için gayret ediyoruz.
Kadın politikasını yerelden başlayarak genele doğru yükseltmemizin yolu kadınların bir arada durmasından geçiyor. Kentimizde yaşayan kadınların hayatın her alanında var olabilmeleri için çabalıyoruz. Kadınların şiddetsiz bir hayata kavuşarak onların hayatını güvence altına alana kadar çalışmalarımız sürecek. Kadınların karar mekanizmalarında daha fazla olması, dayanışma göstermesi çok önemli. Bütçemizin yarısından çoğunu kadınlar yönetiyor. Yakın zamanda açılışını gerçekleştirdiğimiz İzmit Kadın Girişimciler Merkezimiz var. Bu merkezle birlikte kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve kadının sosyal, ekonomik hayata katılmasını hedefledik. Bu hedefimize doğru yürüyoruz. Bu merkez bizim için önemli bir merkez. Girişimcilik ofislerinin olduğu bir merkez.
'KADINLARI İSTİHDAM EDİYORUZ'
Çınar Kadın Kooperatifimiz var. Bu kooperatifimiz tekstil atölyesiyle önemli modacılara destek verir hale geldi. Bu sayede ayakları üzerine güçlü basan kadınlar oluşmaya başladı. Özellikle erkek işi diye bilinen işlerde de kadınları istihdam ediyoruz. Örneğin kamyon şoförlüğü yapan kadın çalışanlarımız var. Erkeklerin yapabileceği her işi kadınların da yapabileceğine inanıyoruz. Yerel ekonomiyi kalkındırmak için İzmit Çarşısı iyi uygulama örneklerine emsal olabilecek bir uygulama. Her gün ayrı bir mücadele, her gün ayrı bir uğraş. İzmit Belediyesi olarak kadınların mücadelesini kendi mücadelemiz olarak görüyoruz. Çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Dayanışma mücadeleyi büyütür. Çalıştayımız, imza törenimiz hayırlı olsun." (HABER MERKEZİ)