İznik Gölü turkuaza büründü: 'Sıfır deşarj olmazsa bunları yaşarız'
İznik Gölü'nde, alg patlamasına bağlı olarak göl suyu turkuaza bölündü. Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Taner Yonar, su kirliliğinin azaltılmasını ve su kaynaklarının korunmasını vurguladı.
DUVAR - Bursa'nın en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan ve çevresinde çok sayıda tarım arazisi bulunan İznik Gölü'nde, "siyanobakteri artışı" adı verilen alg patlaması meydana geldi.
DHA'nın aktardığına göre, sıcaklığa bağlı su seviyesinin azalması, tarım arazilerindeki kontrolsüz gübre kullanımı ve atıklara bağlı fosfor ve azot oranının artması sonucu mavi-yeşil algler olarak bilinen siyanobakteri tabakası, göl yüzeyini kapladı.
Fotosentez ile beslenen siyanobakterinin göl dibinde yeterli oksijen olmaması nedeniyle yüzeye çıktığını belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Yonar, bu durumun göldeki diğer canlılar için de risk oluşturduğunu söyledi.
Teknik olarak ‘ötrofikasyon’ diye bilinen olayı açıklayan Yonar, "Ötrofikasyon doğal bir süreç. Bizim bahsettiğimiz alg patlaması kavramı; özellikle insani kaynaklardan dolayı aşırı miktarda besin maddesi dediğimiz karbon, azot ve fosforun fazla girişi sonucu, bu canlıların yaşam koşullarının güzel olduğu anda, güneşin sıcaklığının iyi olduğu anda, diğer canlılara göre domine olup, aşırı derecede büyümesinden kaynaklı bir sorun" dedi.
Aynı olayın denizlerde de yaşanabileceğini açıklayan Yonar, "Orada kırmızı alglerimiz var. Özellikle İzmit Körfezi'nde sıklıkla karşılaşıyoruz. Ötrofikasyon kavramı, durağan suların genel derdidir. Özellikle kirlilik girişi varsa; burada bu çok hızlı bir şekilde cereyan ediyor ve bunun sebeplerini konuşmak gerekiyor. İnsani kaynaklar burada ana etken" diye konuştu.
Yonar, bölgedeki tarım yöntemlerine karşı uyararak, “İznik bölgesi; kıymetli bir tarım bölgesi, tarımsal kaynaklardan gelen bir kirlilik yükü söz konusu. Burada iki önemli büyük ilçemiz var. Orhangazi ve İznik ilçesi. Bunların köyleri ve yerleşim bölgeleri var. Burada yerel idareler, gerekli tedbirleri alsa da arıtma tesisleri sıfıra indirmiyor” ifadelerini kullandı.