İzzeddin el Kassam Tugayları lideri Muhammed Deif kimdir?

1965'te Mısır'ın işgali altındaki Gazze'deki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğduğu belirtilen Muhammed Deif'in gerçek adı Muhammed Diab İbrahim al-Masri.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas'ın Gazze'deki askeri komutanı Muhammed Deif, 20 yıldan uzun bir süredir İzzettin el Kassam Tugayları'nın liderliğini yapıyor. Deif hakkında bilinenlerin büyük bir kısmı İsrail ve Filistin basınında yer alan haberlerden geliyor.

'MİSAFİR', MÜLTECİ KAMPINDA DOĞDU

1965'te Mısır'ın işgali altındaki Gazze'deki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğduğu söyleniyor. Gerçek adı Muhammed Diab İbrahim al-Masri'ydi. Fakat İsrail'in hava saldırılarından kaçmasını da sağlayan göçebe hayat tarzı nedeniyle Arapça'da "misafir" anlamına gelen "deif", onun lakabı oldu. Çocukluğu ve nasıl yetiştiği hakkında fazla bilgi yok.

BBC'nin aktardığına göre Deif, 1980'lerin sonunda Hamas kurulurken örgüte katıldı. İsrail'e karşı silahlı mücadeleye inanan Deif, örgütün askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nda hızla yükseldi.

Deif'in, Hamas'ın 1990'larda öldürülen "mühendis" lakaplı bomba uzmanı komutanı Yahya Ayyaş'a yakın bir isim olduğunu söylüyor. Ayyaş, İsrail'de 1990'ların başında bir dizi otobüs bombalamasından sorumlu tutuluyordu. 1996'da öldürülmesinin ardından daha fazla otobüs bombalandı. Ayyaş'ın elinden tuttuğu Deif, bu intikam saldırılarının arkasındaki kişi olarak gösteriliyordu.

'TÜNELLERİ TASARLAYAN KİŞİ'

2002'de Hamas'ın kurucularından Salah Şehada'nın öldürülmesinin ardından, Deif Hamas'ın askeri kanadının başına geçti. Deif, liderliği döneminde Hamas'ın Kassam roketlerinin ve Gazze'nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişi olarak biliniyor. Deif'in İsrail ordusuna yakalanmamak için hayatının büyük bir kısmını bu tünellerde geçirdiği ve Hamas'ı da oradan yönettiği düşünülüyor.

'GÖZLERİNİ VE BAZI UZUVLARINI KAYBETTİ'

İsrail ordusu ve Mossad'ın gerçekleştirdiği en az 7 suikast girişiminden kurtulan Deif, İsrail'in paylaştığı bilgilere göre bir gözünü ve bazı uzuvlarını da bu saldırılarda kaybetti. Güvenlik uzmanları Deif'in İsrail ordusu tarafından bulunamamasında modern iletişim teknolojilerini kullanmamasının da payı olduğunu düşünüyor. (DIŞ HABERLER)