Jacinda Ardern, kendisine övgüler düzen biyografiye kızdı: Sadece benimle ilgili olmayacaktı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, liderliğinden övgüyle söz eden bir biyografiye tepki gösterdi: Söyleşi sırasında 10 kadın liderle daha konuşacaklarını söylediler. Sadece ben olmayacaktım.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, kendisinin liderlik vasıflarına övgüler düzen bir biyografi konusunda 'yanlış yönlendirildiğini' söyleyerek "Kitap sadece benimle ilgili olmayacaktı" tepkisi gösterdi. Yeni Zelanda Başbakanı, "Jacinda Ardern: Empati ile Yönetmek' isimli kitap için söyleşi vermeyi sadece bu şartla kabul ettiğini açıkladı. 

Yeni yayımlanan kitap, aktivist ve gazeteci Supriya Vani ile yazar Carl A. Harte tarafından kaleme alındı. Simon & Schuster isimli yayınevi ise kitabı, "Vani'nin Ardern'le özel söyleşilerine dayalı" diyerek pazarlıyor.

'10 KADIN LİDERDEN SÖZ EDİLECEKTİ, SADECE BENDEN DEĞİL'

Ancak Ardern bu iddiayı yalanlayarak, söyleşinin ve kitabın niyeti konusunda 'açıkça yanlış yönlendirildiğini' söyledi. Vani'nin 2019 yılında kendisine 'kadınlar ve siyasi liderlik hakkında bir kitap yazdığını' söylediğini anlatan Ardern, "Bana yaklaşık 10 başka kadın liderden söz edileceği aktarıldı. Söyleşiyi sadece bu temelde, bir tek benimle olmaması kaydıyla kabul ettim" dedi. Yeni Zelanda Başbakanı, kitapta geçen söyleşiyi kendisinin biyografisi için verdiği iddiasının doğru olmadığını ve yayınevinden durumu netleştirmesini isteyeceğini vurguladı.

DAHA ÖNCEDEN HİÇ BİYOGRAFİ İÇİN SÖYLEŞİ YAPMADI

Ardern'in bir biyografi için röportaj verdiği iddiası Yeni Zelanda'da şaşkınlık yaratmıştı. Zira Ardern'in kendisi hakkındaki biyografi kitapları için söyleşi vermediği biliniyor. Ülkenin tanınmış gazetecilerinden Madeleine Chapman ve Michelle Duff da Yeni Zelanda Başbakanı hakkındaki kitaplarında söyleşi koparamamıştı.

'OFİSİNİN HABERİ VARDI'

Ancak son kitabın yazarları 'yanlış yönlendirme' suçlamasını reddetti. Harte, kitabı ilk başta 10 kadın lider üzerine planladıklarını ama korona virüsü pandemisi nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini savundu. Ardern'in ofisinin bu değişiklikten haberdar edildiğini öne süren Harte, "Başbakan Ardern yanlış yönlendirilmedi çünkü söyleşi yapıldığında sadece onun hakkında bir biyografi yazma niyetimiz yoktu" diye konuştu. 'Ardern'in hikâyesinin ve model olan liderliğinin kendi başına bir kitabı hak ettiğini' belirten Harte, "Yanlış anlaşılmadan dolayı üzgünüz. Kitabımızın arkasındayız" dedi.

CHRISTCHURCH BELGESELİNE DE KARŞI ÇIKTI

Jacinda Ardern geçtiğimiz hafta da, Christchurch kentinde 15 Mart 2019'da yılında iki camiye düzenlenen faşist terör saldırılarına ilişkin bir belgeselle de arasına mesafe koymuştu. Söz konusu belgesel ismini, Ardern'in saldırıların ardından Müslümanlar için kullandığı ve dünya çapında övgü alan 'Onlar Biziz' sözlerinden alıyor. Ancak Yeni Zelanda kamuoyu, belgeseli saldırıda ölenler ve yakınlarından çok Ardern'e odaklanmakla eleştirdi. Ardern'in kendisi de, "15 Mart hakkında anlatılacak yeterince hikaye var ama kendimi bunlardan biri olarak görmüyorum" dedi. (DIŞ HABERLER)