James Bond’un yaratıcısına ait kayıp senaryo ortaya çıktı: Tamamen farklı bir film hayal etmiş

James Bond’un yaratıcısı Ian Fleming'e ait olan 007 James Bond senaryosu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz gazeteci ve yazar Ian Fleming tarafından kaleme alınan ancak bugüne dek gözden uzak kalan bir James Bond senaryosu ortaya çıktı. Ortaya çıkan senaryoya göre serinin yaratıcısı, beyazperdeye taşınandan çok daha farklı bir Bond filmi hayal etmiş.

Kayıp Rıhtım'ın aktardığına göre, bahsi geçen senaryo 2015’te bir koleksiyoncu tarafından satın alındı. Bu senaryoyu ise James Bond koleksiyonuyla bilinen Adrian Harrington Rare Books yayınladı. Ian Fleming imzalı senaryo ile yapılan kıyaslamalar Fleming’in uyarlamasıyla vizyona giren filmler arasında büyük farklar olduğunu gösterdi.

1979’da Lewis Gilbert yönetmenliğinde izleyicilerle buluşan "Ay Harekâtı" filminde James Bond uzaya seyahat ediyordu, Fleming’in senaryosu ise daha ciddi bir ton barındırıyordu. Söz konusu yapımın vizyona girmesinden iki yıl önce izleyiciyle buluşan "Yıldız Savaşları" (Star Wars) yapımıyla uzay teması kültürel bir fenomene dönüşmüştü. 

ORİJİNAL SENARYO NÜKLEER TEHDİDE DİKKAT ÇEKİYORDU

Bununla beraber her iki "Ay Harekâtı" senaryosu, Bond’un süper kötü Hugo Drax’ın dünyayı yok etmesini durdurmak için çaba sarf etmesine odaklansa da Fleming’in hikâyesi daha gerçekçi bir yapıya sahipti ve nükleer tehdide dikkat çekiyordu. Bond’un sekreteri Moneypenny (Lois Maxwell) senaryoda yoktu. İngiliz gizli servisi MI6’in başındaki M karakteri bir Hollywood yardımcı karakterinden sıradan bir bürokrat olarak resmediliyordu. Filmlerde yer almayan birçok yeni karakter de ilk senaryoda bulunuyordu.

Adrian Harrington Rare Books’ta Fleming edebiyatı uzmanı olarak çalışan Jon Gilbert metin hakkında, "Bu, Fleming’in beyazperde için Bond’u tasavvur ettiği ilk senaryo. Film senaryosu açısından yazarın tek girişimi bu ve bu yüzden çok önemli" dedi.

FLEMING, İLK JAMES BOND ROMANINI 1953'TE YAYINLADI

Ian Fleming, ajan 007 James Bond’un ilk romanını 1953 yılında yayımladı. 'Casino Royale' ile başlayan serüven 1966 yılında çıkan 'Octopussy & the Living Daylights'a kadar devam etti. İlk James Bond filmi "Dr. No", 1962’de vizyona girdi ancak film, İngiliz yazarın eserinden ilham alsa da senaryoda farklı imzalar yer alıyordu. Fleming, 1955’te yayımlanan 'Ay Harekâtı' (Moonraker) adlı James Bond romanını filme uyarlamak için 1956 yılında yaklaşık 150 sayfalık bir tretman (geliştirim senaryosu) kaleme aldı fakat ilk Bond filmi "Dr. No", 6 yıl sonra farklı imzalı bir senaryoyla vizyona girdi.