James Webb Teleskobu ötegezegen keşfetti, uzaydan görüntüler paylaştı
James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegenin varlığını doğrulamak için kullanıldı ve uzaydan yeni görüntüler paylaştı.
DUVAR- James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegenin varlığını doğrulamak için kullanıldı. LHS 475 b olarak bilinen ve güneş sistemimizin dışında yer alan gök cismi, neredeyse Dünya ile aynı büyüklükte ve Octans takımyıldızında 41 ışık yılı uzaklıkta. Gezegenin keşfi çarşamba günü Amerikan Astronomi Derneği'nin Seattle'daki 241'inci toplantısında duyuruldu.
Webb, Dünya büyüklüğündeki ötegezegenlerin atmosferlerini karakterize etme yeteneğine sahip tek teleskop. Araştırma ekibi, bir atmosferi olup olmadığını görmek için gezegeni birden fazla ışık dalga boyunda analiz etmek için Webb'i kullandı.
Gökbilimciler, yaz boyunca gezegeni tekrar gözlemleme ve bir atmosferin potansiyel varlığı hakkında takip analizi yapma şansına sahip.
Webb'in tespitleri, gezegenin Dünya'dan birkaç yüz derece daha sıcak olduğunu da ortaya çıkardı. Araştırmacılar, LHS 475 b'de herhangi bir bulut tespit ederse, bunun daha çok Dünya'nın karbondioksit atmosferine sahip daha sıcak ikizi olduğu düşünülen Venüs'e benzediği ortaya çıkabilir.
Gezegen, her 2 Dünya gününde bir kırmızı cüce ev sahibi yıldızının etrafında tek bir yörüngeyi tamamlıyor. Yıldızın sıcaklığının güneşimizin yarısından daha az olduğu göz önüne alındığında, gezegenin yıldıza yakın olmasına rağmen hala bir atmosferi olması mümkün.