Japonya'da günde bir kez gülme yasası: Zorlama olmayacak

Japonya'nın Yamagata idari bölgesinde günde en az bir kez gülünmesini öngören bir yasa kabul edildi. Muhalefet bunun hak ihlali olduğunu söylerken, yetkililer gülmenin zorunlu tutulmadığını belirtti.

Japonya'da pandemi sonrası gülme kursları açılmıştı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Japonya'nın Yamagata idari bölgesinde, halkın günde en az bir kere gülmesini öngören bir yasa kabul edildi. Yasanın insanları gülmeye zorlamayacağı ifade edilirken, muhalefet, gülüp gülmemenin anayasal hak olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

Business Insider India'nın aktardığına göre, Yamagata idari bölgesinde bulunan bir kasaba, halk sağlığına karşı yeni bir yaklaşımı benimseyerek insanları günde en az bir kez gülmeye teşvik eden bir yasayı kabul etti. Geçen hafta uygulamaya konulan yasa, Yamagata Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma temel alınarak hazırlandı. Söz konusu araştırma, gülmenin sağlık açısından önemli faydaları olduğunu ortaya koyuyor, gülmenin kalp hastalığı riskini azaltıp ömrü uzatabileceğine işaret ediyordu. 

'KIS KIS, KIKIR KIKIR VE KAHKAHALARLA GÜLMEK TEŞVİK EDİLECEK'

"Kanun, gülme konusunda zorlamada bulunmuyor; daha ziyade, bölgede yaşayanların daha neşeli bir bakış açısı ve görünüşe meyletmesini amaçlıyor" denilen haberde, söz konusu yasanın kişileri her gün 'kıs kıs gülme, kıkır kıkır gülme ve kahkahalarla gülmeye' teşvik ettiği, iş yerlerine ise 'kahkaha ile dolu bir çalışma ortamı yaratma' talebinde bulunduğu ifade edildi. Her ayın sekizinci günü de yasayla birlikte 'Kahkaha Günü' ilan edildi.

'GÜLME YA DA GÜLMEME HAKKI ANAYASAL GÜVENCE ALTINDA'

Öte yandan, yasa, tartışmalara da sebep oldu. Aralarında Japon Komünist Partisi (JCP) üyeleri de  olmak üzere bazı siyasetçiler yasanın kişisel özgürlükleri ihlal ettiğini savundu. JCP üyesi Toru Seki, "Gülme ya da gülmeme hakkı, anayasanın garantisi altında" diye konuştu. Anayasal Demokratik Partisi'nden Satoru Ishiguro da yasanın hastalık ya da çeşitli sorunlar dolayısıyla gülmekte zorlanan kişileri göz ardı ettiğini söyledi. 

Liberal Demokratik Partis'nde (LDP) Kaori Ito ise yasayı savunarak bunun gülmeye bir teşvik ve cesaretlendirme olduğunu, bir talimat ya da emir olmadığını belirtti, "Gülmemenin cezai müeyyidesi yok" diye konuştu. Yetkililer ayrıca yasanın iyilik haline odaklı olduğuna, zorunlu bir gülme halinin söz konusu olmadığına dikkat çekti. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler japonya gülme yasa