John Lee, Hong Kong liderliği için adaylığını garantiledi

Baş Sekreterlik görevinden istifa eden Lee, bugün resmi olarak yeterli desteği sağladıktan sonra Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nin liderliği için adaylığa başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzun yıllar Hong Kong emniyetinde çalışan John Lee, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nin liderliği için 8 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde adaylığını garantiye aldı. Hong Kong’un iki numaralı ismi Lee, yeniden aday olmayacağını açıklayan mevcut lider Carrie Lam’in yerine geçmek için Baş Sekreterlik görevinden istifa etmişti. 'Çin'in kuklası' olmakla suçlanan Carrlie Lam gibi Lee de, Pekin yönetimine yakınlığıyla biliniyor. 

Lee, baş sekreterlik görevine Çin Devlet Konseyi tarafından, Lam'ın tavsiyesiyle 25 Haziran 2021'de atanmıştı. Çin'in Hong Kong üzerinde 'baskıyı artırma ve tam kontrolü sağlama' hamlesi olarak nitelendirilen 'ulusal güvenlik yasasının' sıkı bir savunucusu olan Lee'nin, yasa karşıtı protestolara ve muhaliflere ilişkin soruşturmalardaki rolü nedeniyle 'ödüllendirildiği' yorumları yapılmıştı. 

Geçtiğimiz hafta, Çin'le ihtilaf krizi yaşanan Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nin lideri Lam, ikinci bir dönem için seçimlerde aday olmayacağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler Hong Kong John Lee