Kaçak üniversitenin yolu usulsüz kararla açıldı

Yapılan kaçak inşaat nedeni ile mühürlenen İstanbul Arnavutköy Üniversitesi binaları ile ilgili Danıştay’dan tartışma yaratacak karar çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demirci Eğitim Vakfı bünyesinde kurulan İstanbul Arnavutköy Üniversitesi’ne YÖK, gerekli şartları taşımadığı gerekçesiyle izin vermedi. Kurulması planlanan üniversitenin binaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce mühürlendi. Uygulama ve Nazım İmar Planları ise idare mahkemesine taşınmıştı. İstanbul 5. İdare ile İstanbul 8. İdare Mahkemesi, ilgili kurumlardan alınan yazılar ve hazırlanan bilirkişi raporu sonrası imar planlarını iptal etmişti. Anılan kararları, bir üst mahkeme konumundaki istinaf mahkemesi ise onadı.

DOSYA DANIŞTAY’A GİTTİ

Nazım imar planı ve uygulama imar plan değişikliklerinin iptaline yönelik kararlara itiraz edildi. Her iki mahkemenin verdiği iptal kararlarına yönelik istinaf onama kararlarına itirazı Danıştay 6. Daire değerlendirdi. Daire, aralarında birer yıl olan iki ayrı istinaf kararını bir arada aynı gün bozdu. Nazım İmar Planı'na ilişkin bozma kararında ''Dava konusu taşınmazın Çevre Düzeni Planında havza içi rehabilite edilecek alanda yer almakla birlikte alanın yapılaşmaya açık bir alan olduğu hususu göz önüne alındığında bilirkişi raporundaki eğitim tesisleri alanı için yer seçiminin uygun olmadığı tespitine itibar edilmemiştir'' denildi. Danıştay kararında, plan iptali kararlarına rağmen yapılan bu binaların olduğu alanın yapılaşmaya açık olduğu kaydedildi.

GERÇEKTE 8, KARARDA 5 KAT

Kararda ayrıca, plan değişikliği ile oluşacak ulaşım talebinin bölgede yer alan ulaşım ağı tarafından karşılanabileceği kaydedildi.  Bozma kararında, 8 kat olarak yapılan üniversite binalarının 5 katlı olarak planlandığı, bölgede hali hazırda 4 katlı binaların bulunduğu belirtildi.

DOSYAYA YENİ RAPOR GİRDİ

Danıştay 6. Daire'nin verdiği bu bozma kararının dosyaya sonradan giren Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden alınan rapora dayandığı öğrenildi. Anılan raporu, davanın tarafı konumundaki Demirci Eğitim Vakfı'nın sunduğu anlaşıldı. Ancak uzman hukukçular Danıştay aşamasında dosyaya herhangi bir evrak sunulmasının yasak olduğunu belirtiyor. Konuya yakın bir kaynak, “Bugüne kadar böyle bir şey görülmüş değil. Davacı tarafın haberi olmadan dosyaya yeni bir raporun sokulması çok ilginç. Üstelik, heyette bulunan kıdemli bir hâkimin karşı çıkmasına rağmen, mahkeme kararlarının bozulması bizde soru işaretlerine neden oldu” yorumunda bulundu. Bu arada, Danıştay’ın bozma kararı ile birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin inşaatı mühürleme işlemi ise kritik önem kazandı.

ÜYE HAKİMDEN ŞERH

Danıştay'daki dört üyenin bozma yönünde görüş belirttiği kararlara üye hâkim Mehmet Gökpınar ise muhalefet şerhi koydu. Bozma kararı sonrası dosya yeniden İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi'ne gitti. Gözler şu anda yeniden istinaf mahkemesine çevrildi. Davacı tarafın, hukuk usul ve yasalarına aykırı bir şekilde karar alan Danıştay üyeleri hakkında ilgili makamlara şikâyette bulunmaya hazırlandıkları öğrenildi.

KAÇAK TÜNEL BULUNMUŞTU

Mahkemenin ruhsat iptali ile birlikte kampüs inşaatı mühürlenmiş durumda. Kampüs alanında bulunan ve 2009’da inşa edilen 6 villanın tadilat ruhsatı ile yapılan yeni binaların yanı sıra İBB kampüs alanında kaçak bir tünelin inşa edildiğini tutanak altına almıştı. 10-12 metre uzunluğundaki tünelin, kamuya ait sokağın altından geçtiği belirlendi. (HABER MERKEZİ)