Kadıköy'de Halk Ekmek büfesine güvenli 'kuyruk alanı' arayışı

Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesi Muhtarı Sultan Aksu, açılmasını talep ettiği Halk Ekmek büfesi önünde oluşacak kuyruğu da düşünmek zorunda kaldı. Aksu, "Güvenli kuyruk alanı bulamıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hızla artan döviz kuruyla birlikte enflasyon da yükseldi. Temel gıda ürünlerine yüzde 100’ü aşan zamlar yapıldı. Zamlar ve kur artışı devam ederken, halkın alım gücü de düştü. Sadece ekmeğe son bir yılda üç kez zam yapıldı.

İstanbul Fırıncılar Odası'nın ağustos ayında 230 gram olan ekmek fiyatının 2 liradan 2,5 liraya çıkarılma talebi İstanbul Ticaret Odası tarafından 10 Kasım'da kabul edildi. Ancak fırınlar aradan 1 ay geçmesine rağmen ekmeğe 50 kuruşluk bir zam yaptı. Gramajı 210'a düşürülüp 3 liraya satılan ekmeğe daha sonra yine zam geldi. İstanbul’da birçok fırın ekmeği 3,5 liraya satmaya başladı. Kentte, farklı semtlerde 2,5-3,5 lira arasında değişen fiyatlarda ekmek bulmak mümkün.

‘EKMEĞİN FİYATI EN AZ 5 LİRA OLMALI’

Geçtiğimiz yıl 106 lira olan un, bu yıl art arda gelen zamlarla 320 liraya fırladı. Fırıncılara göre ekmeğin en az 5 liradan satılması gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Halk Ekmek büfelerinde zam yapılmayacağını, büfelerde ekmeğin 1,25 liradan satılacağını açıkladı. Hal böyle olunca Halk Ekmek büfelerine de büyük bir talep oldu. Birçok Halk Ekmek büfesi önünde yüzlerce metre kuyruklar oluştu.

Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesi Muhtarı Sultan Aksu da kendi mahallesinde Halk Ekmek büfesi açılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulundu. Ancak; büfe açılması belirlenen yerde kuyruk oluşması halinde bazı olumsuz durumları göz önüne almak gerekti. Aksu, ülkede artan hayat pahalılığına işaret ederek, “O kadar kötü durumdayız ki büfe yeri buluyoruz ama halkın oluşturacağı güvenli kuyruk alanı bulamıyoruz” dedi.

‘OLASI BİR KUYRUKTA CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE GİREBİLİR’

Aksu, “Bizim mahallede halk ekmek büfesi yok. Fırınlar yoğunlukta olduğu için haksız rekabete yol açılmasın diye fırın ve büfelerden uzak bölgelere kurulması gerekiyor. Şuraya koyalım diyeceğimiz bir alan yok. Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi bir yer bulsun biz oraya koyalım dedi. Bir yer gösterdik. Orada olası bir kuyrukta insanların can güvenliği riske girebilirdi. Bu da şunu gösteriyor. O kadar kötü durumdayız ki büfe yeri buluyoruz ama halkın oluşturacağı güvenli kuyruk alanı bulamıyoruz. Kadıköy Belediyesi olarak bisiklet parkı olarak kullanan alanı seçtik” dedi.

‘KADIKÖY’ÜN EN YOKSUL MAHALLELERİNDEN BİRİYİZ’

“Biz Kadıköy’de oturuyoruz diye zengin değiliz” diyen Aksu, “Merkez mahallesi olabiliriz ama Kadıköy’ün en yoksul mahallelerinden biriyiz. Bizim mahallemiz öğrenci yoğunluklu bir mahalle. Çoğu emekli olmuş emekli maaşıyla yıllardır burada oturan eski komşularımız. Halk ekmeği büfesine ihtiyaç var mı? Tabii ki var. Ekmeğin 3,5 lira olan bir ülkede zenginlik neye göre ölçülür onu bilemiyorum. Ben alamıyorum mesela. 4-5 nüfuslu aileler var. Her gün 3 buçuk liradan 4 ekmek almak zorunda. 10 lirayı gözden çıkarmak zorunda bir veya iki öğünde. Aylık olarak düşündüğümüzde hepimiz için büyük bir rakama tekabül ediyor. Sonuçta ülkede bir kriz var. İnsanlar niye bu krizde 3,5 lira ödesinler? Varsa imkân ve alternatifimiz onlar da faydalanmak istiyorlar. Bu bir ekmekle çözülebilecek bir kriz değil. Ama ekonomik katkı anlamında rahatlatabilir. Ruhen ve psikolojik olarak rahatlayacaklardır" ifadelerini kullandı.

Etiketler halk ekmek büfe kuyruk