Kadın cinayetinde mahkemeden emsal karar: Ağırlaştırılmış müebbet

Semiha Peker’i öldüren Yalçın Kocataş’a ağırlaştırılmış müebbet verildi. Peker ailesinin avukatı Özbay, mahkemenin iki celsede karar vermesini emsal olarak değerlendirdi.

Semiha Peker davasını Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları takip etti.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Manisa'nın Salihli ilçesinde 23 Şubat 2021'de Yalçın Kocataş isimli erkek tarafından öldürülen Semiha Peker davasının ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme, kararı açıklayarak fail Kocataş’ı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı.

Semiha Peker'in ailesi adına davaya gönüllü dahil olan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatı Barış Özbay, mahkemenin açıkladığı kararın diğer kadın davalarına emsal teşkil edeceğini söyledi.

‘MAHKEME SAVCI MÜTALAASINA PARALEL KARAR VERDİ’

23 Şubat 2021 günü, işe gitmek için evinden çıkan Semiha Peker, servis beklediği durakta; eski erkek arkadaşı fail Yalçın Kocataş'ın pompalı tüfekle üç el ateş etmesi üzerine hayatını kaybetti. Bir çocuk annesi olan Semiha Peker, Yalçın Kocataş’tan ayrıldığından beri tehdit mesajları aldı. Kocataş, Peker’e “doğum gününde sana sürpriz yapacağım” mesajı attı. Peker, doğum gününden bir gün önce Kocataş'ın saldırısı sonrasında öldü. Cinayetin ardından kaçan Kocataş, emniyet güçleri tarafından yakalanıp gözaltına alındı.

Semiha Peker'in öldürülmesinin ardından açılan davanın ilk duruşması 28 Aralık 2021’de görüldü. İlk duruşma tarafların ve tanıkların dinlenmesinden sonra 7 Ocak 2022’ye ertelendi. Bugün görülen davada ise faile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Peker’in ailesi adına davayı gönüllü takip eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları, mahkemenin savcı mütalaasına paralel karar vermesini olumlu karşıladı.

AVUKAT ÖZBAY: KARARA BİZ DE ŞAŞIRDIK

“Semiha Peker’in öldürülme biçimi ve yöntemi, Türkiye’de işlenen kadın cinayetleriyle pek çok ortak yöne sahip” diyen avukat Özbay, Semiha Peker’in öldürülmesine ilişkin davanın çok hızlı sonuçlandığını, kendilerinin de şaşırdığını ifade etti. Fail Kocabaş, mahkemedeki ifadesinde Semiha Peker'in kendisini reddetmesine bir türlü alışamadığını, gündelik yaşamında sorunlar yaşadığını söyledi. Avukat Özbay, failin sorumluluğu mahkemede dahi Peker’e tayin ettiğini belirtti. Özbay, sözlerine; failin mahkemede Semiha Peker’i rahatsız ettiğini kabul ettiğini ve akrabalarına da öldürme içerikli sözler söylediğini ekledi.

FAİL HAKKINDA İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANMADI

Semiha Peker’in tasarlanarak öldürüldüğünü savunan Özbay, savcı mütalaası ile mahkeme kararının da bu doğrultuda sonuçlandığını vurguladı: “Eylemin uzun süredir planlanması, failin eylemin gerçekleşmesine uzanan süreçte sabırlı davranması, en son aşamada da tereddüt etmeden kişiyi öldürmesi, cinayetin planlı olduğunu gösterdi. Fail hakkında iyi hal indirimi gibi indirimler de uygulanmadı. Bu anlamda da önemli. Bizim için emsal teşkil etmesinin nedeni mahkemenin karara dair herhangi bir tereddüt göstermemesi oldu.”