Kadın Yazarlar Derneği'nden 8 Mart açıklaması: Yılgınlığa karşı direnci savunuyoruz

Kadın Yazarlar Derneği 8 Mart yaklaşırken yaptığı yazılı açıklamada, kadınların haklarının gasp edilmesine sessiz kalmayacaklarını vurguladı. 

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Kadın Yazarlar Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bir 8 Mart’ın daha kadınların her türden hak ve özgürlük taleplerinin bastırıldığı günlerden geçerken karşılandığı belirtilen açıklamada, kadınlar yönetilemeyen pandemide başlarının çaresine bakmak zorunda bırakılmışken, cinsiyetçi savaş çığlıklarının da dört bir yandan yankılandığı ifade edildi.

Kadınların tüm koşullara rağmen dayanışmayı büyüttüğü vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

"Uygulanan ataerkil politikalar sonucu var olma ve hayatta kalma mücadelesi veren, haklarına sahip çıktığı için terörist ilan edilerek cezaevlerinde sağlıksız koşullara mahkûm edilen, artan bakım yükü ve evin hiç bitmeyen işleri ile pandemide eve hapsedilip, yoksunluğu-yoksulluğu artan, ücretli çalışan, ev içi emeğinin karşılığını bulamayan, yaşanan ekonomik krizde gittikçe yoksullaşan; geçinemeyen, yazarak yarattıkları dünyalarla eşit, özgür dünyalara kapılar açan kadınlar olarak; gücümüzü birbirimizden alıyoruz, dayanışma ile birbirimizi güçlendiriyoruz."

'KARAMSARLIĞA KARŞI UMUDU, YILGINLIĞA KARŞI DİRENCİ SAVUNUYORUZ'

Açıklamasında bu 8 Mart’ta da her türlü hiyerarşiye, dinle yönetilmeye, ırkçılığa, her çeşit emek sömürüsüne, şiddetin her türüne karşı olduklarının altını çizen dernek, “Nasıl ki yola çıkarken; kadının kalemi eline alıp, kendisini dile getirmesi, kendi adını koyması, simge olmaktan çıkıp simgeleyene dönüşmesi dediysek, bugün de hayatımız bizim, bedenimiz bizim, kalemimiz bizim, tarihimiz bizim diyoruz” dedi. 1857’den bu yana kadın hakları mücadelesini yürüten kadınları saygıyla anan dernek, bu 8 Mart'ta da bir gece kararnamesi ile çıkıldığı belirtilen İstanbul Sözleşmesi'ni savunmaya devam ettiklerini vurguladı.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi;

"Otoriter yönetim altında sesini, sözünü haykırabilmeyi sürdüren kadınlar olarak; kadın düşmanı ve LGBTİ+ karşıtı politikalarla; baskı kurarak, hedef göstererek, haklarımızın gasp edilmesine karşı sessiz kalmıyoruz. Cümlelerimizi özgürce kurup, kalemlerimizi daha güzel bir dünya yolunda kullanabilmek için, yaşamlarımıza sahip çıkıp; savaşa karşı barışı, nefrete karşı sevgiyi, karamsarlığa karşı umudu, yılgınlığa karşı direnci savunuyoruz."