Hülya Gülbahar: Nafaka kadına özgür yaşam hakkını sağlıyor
Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin , "Tüm yönleriyle nafaka" konulu panelinde konuşan avukat Hülya Gülbahar, "Günde en fazla beş kadın öldürülüyor. Bunların yarısı boşanmak istediği için öldürülüyor. Kadının nafakası aynı zamanda kadının özgür yaşama hakkı anlamına da geliyor" dedi.
DUVAR - Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, Baro'nun Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda "Tüm yönleriyle nafaka" konulu panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü avukat İdil Yalçıner Şimşek yaparken, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman, Kadın Koolisyanu Genel Koordinatörü İlknur Üstün ve Eşitsiz İzleme Kadın Grubu'ndan Hülya Gülbahar konuşmacı olarak yer aldı.
Kadınların ekonomik olarak önünü açan nafaka gibi taleplerin ortadan kaldırılmasının kadına karşı şiddetin her yönüyle yaşanması anlamına geldiğini vurgulayan Hülya Gülbahar, "Günde en fazla beş kadın öldürülüyor. Bunların yarısı boşanmak istediği için öldürülüyor. Kadının nafakası aynı zamanda kadının özgür yaşama hakkı anlamına da geliyor." ifadelerini kullandı. Kadın sığınakları ve kadınların korunma talebine ilişkin veriler sunan Gülbahar, "Kadının nafaka hakkı yaşama ve boşanma hakkı gibi haklar ile iç içe. Bir tanesini devirdiğiniz zaman bütün haklar gider "diye konuştu.
Ardından Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci konuştu. Kendirci , şöyle konuştu; "Bugün karşımızda eşitliği istemeyen, bunun için yasal hakları ortadan kaldıran ve kadını birey olarak kabul etmeyen bir zihniyetin programlı saldırısı ile karşı karşıyayız. Nafaka bunlardan birisi. İstanbul sözleşmesi 'aile arabuluculuğunu' yapamazsınız diyor. Türkiye'de buna ilişkin çalıştay yapıldı orada şu tartışıldı: 'Bir tokatla ailelerin dağılmasına sebep olunmamalı. Dolayısıyla da 6284 atfı kaldırarak Aile Arabuculuğu'nun hayata geçmesi gerekiyor'. Bu yasa onlar için çok sıkıntılı. Ne istiyorlar biliyor musunuz? Delil aramadan bunları veremezsiniz. Neden? Kocalar mağdur oluyor ve üzülüyormuş."
'KİMSE KEYFİNDE NAFAKA DERDİNE DÜŞMEDİ'
Kadın Koalisyonu Genel Koordinatörü İlknur Üstün de pek çok olağanüstü dönemi görmüş biri olduğunu belirterek, "Boşanmış ayrılmış kadınların eş ve birlikte yaşadıkları erkeklerden şiddet görme oranı yüzde 75. Kimse keyfinden nafaka derdine düşmemiş, öyle gözüküyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ne sadece bu sayılarla ne de siyasal temsil gibi kategorilerle sınırlı ne yazık ki. Çok daha derin, geniş ve yaşamın her alanına yayılmış bir durum." diye konuştu.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü, iktidarın kadınlarla ilgili sorunu olduğuna vurgu yaptı. Güllü, "Ülkenin konuşması gereken konu 'Türkiye'de kadına yönelik şiddete ilişkin önlemler yeterli mi? Bu eksiklikleri nasıl tamamlarız?' Bunu konuşmuyoruz ama İstanbul'da 5 yaşında istismara maruz kalan çocuğun dışarıda ne işi olduğu tartışılıyor" ifadelerini kullandı. (Kaynak: Jinnews)