Kaptan Carola Rakete'ın hatırlattığı haklılık: O sınırlarınız vız gelir bize vız!

31 yaşındaki kaptan Carola Rakete, 42 mültecinin bulunduğu Sea Watch 3 yardım gemisinin dümenini kuralları, sınırları, yasaları hiçe sayarak İtalyan karasularına çevirdiğinde onu harekete geçiren şey insan hayatının devletlerin politikalarından daha değerli oluşuydu. "Haksızlık kural olduğunda ona karşı direniş göstermek bir görevdir" diyerek harekete geçen bu kadın bir şeyler yapmanın gerekliliğini hatırlatıyor herkese.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ülkelerindeki savaştan, ölümden, umutsuzluktan kaçan sayısız mültecinin bir adım ötemizdeki sularda boğulduğu hikâyeler çoğalırken devletlerin katı, sevimsiz, ırkçı politikalarına karşı, yerinden yurdundan edilmede payının olduğunun hatırlatıldığı coğrafyalara 'sınırlarınızı açın' çağrısı yapan cesur insanlar da çoğalıyor. Akdeniz'de kurtardığı mültecilerin umutsuzluğuna daha fazla dayanamayan, acil yardım talebi ülkelerden yanıt görmediği için "Ya Basta" diyerek tüm katı politikalara meydan okuyarak İtalya karasularına giren bu cesur insanlardan biri de 31 yaşındaki kaptan Carola Rakete.

Akdeniz'de yaşamla ölüm arasında kalan mültecilere yardım ederek İtalyan karasularına engellemelere rağmen girmeyi başaran Sea Watch 3 adlı geminin kaptanı Carola Rakete hem bir kahraman olarak görüldü hem de bir 'suçlu' olarak gözaltına alındı.

'YETER GİRİYORUZ, GEREKLİ OLDUĞU İÇİN SORUMLULUK ALARAK'

Sea Watch 3 yardım gemisi 12 Haziran'da Libya'dan kaçan şişme bottaki 53 mülteciyi kurtardı. Geminin kaptanı Carola Rakete mültecilerin güvenliğinden endişe duyduğundan onları Libya kıyılarına bırakmadı. Gemi bunun üzerine İtalya'dan güvenli bir liman talep ederek 17 gün denizde bekledi. Bu süre içinde acil yardım talebine bir karşılık verilmeyince kaptan Carola Rakete, Sea Watch sosyal medya hesaplarından, "Yeter, giriyoruz. Provokasyon için değil, gerekli olduğu için, sorumluluk adına" paylaşımını yaptı.

'NEYİ RİSKE ATTIĞIMI BİLİYORUM'

Carola Rakete geminin rotasını İtalya karasularına kırdığında başına nelerin geleceğini biliyordu. Rakete, gözaltına alınmadan önce çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Lampedusa Limanı'na girmeye karar verdim. Neyi riske attığımı biliyorum, ancak kurtarılan 42 kişi tükenmişti. Onları şimdi güvenlik altına aldım" diyor.

Rakete cumartesi günü, İtalyan yetkililer tarafından gözaltına alınırken, yardım gemisi Sea Watch'a el konuldu ve gemideki 42 sığınmacının karaya çıkmasına izin verildi. Yasağı çiğneyerek mültecilerin olduğu gemiyle İtalyan karasularına girmekle suçlanan Carola Rakete'nin İtalya'da yasadışı göçlere yardımı yasaklayan yeni bir yasa uyarınca 50 bin Euro'ya kadar para cezası ödeme ve 10 yıla kadar hapis cezası alma riski var.

'ÇARESİZLİK ÇOK BÜYÜKTÜ'

Gemideki çaresizliğin çok büyük olduğunu söyleyen Rakete, Lampedusa limanına girmeye karar vermesine bu çaresizliğin neden olduğunu söylüyor. Gemideki bazı mültecilerin gemiden atlamayı düşündüğünü söyleyen Rakete kendisine başka seçenek bırakılmadığını belirtiyor. 11 mültecinin daha öncesinde tıbbı acil durum nedeniyle karaya çıkarıldığını söyleyen Rakete, Avrupa Birliği ve İtalya'nın siyasi bir çözüm bulmada başarısız olduğunun altını çiziyor.

'AHLAKİ BİR ZORUNLULUK HİSSEDİYORUM'

42 mültecinin güvenliği için "ahlaki bir zorunluluk hissediyorum" diyen Carola Rakete, 1988 yılında Almanya'da doğdu. Deniz bilimleri eğitimi aldıktan sonra, İngiltere'nin Edge Hill Üniversitesi'nde Koruma Yönetimi alanında yüksek lisans yaptı. 2018'den bu yana Sea Watch 3'ün kaptanı olan Rackete dört yıl boyunca Sea Watch sivil toplum örgütü için çalıştı. Greenpeace'in aktif üyesi olan Rakete ayrıca Sea Watch'da görev almadan önce de Alfred Wegener Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışmıştı. Rakete, Sea Watch'daki ilk görevlerinden biri sırasında bir deniz kazasında ölen 45 kişinin cesedini toplamak gibi zorlu görevlerde de yer aldı.

'SALVİNİ'NİN RAKİBİ BEN DEĞİLİM, SİVİL TOPLUM'

İtalya'nın sağcı göçmen karşıtlığı ile tanınan İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Rakete'nin gözaltına alınmasını, “Görev tamamlandı. Suçlu kaptan tutuklandı, korsan gemisine el konuldu, yabancı bir sivil toplum kuruluşu için en büyük ceza” diye paylaştı.

Rakete'e Salvini'nin görüşleri sorulduğunda "kendisinin Salvini'nin rakibi olmadığını ve olayın insan hakları ilkesiyle alakalı olduğunu" hatırlatarak, "Salvini'nin buradaki rakibi bir bütün olarak sivil toplum" açıklamasını yaptı.

Rakete, İtalyan gazetesi La Repubblica'ya verdiği röportajda mülteciler için sorumluluğu olduğunu, onların "artık dayanamayacak durumda" olduğunu söyleyerek, “Hayatları herhangi bir politik oyundan önce geliyor” ifadelerini kullandı.

'BEYAZ TENİM VAR, ZENGİN BİR ÜLKEDE DOĞDUM'

Rakete'nin ihtiyacı olan insanlara yardım etme kararlılığı, kendi sözleriyle, yaşadığı nispeten ayrıcalıklı yaşamla da ilgili. La Repubblica'ya, “Beyaz tenim var, zengin bir ülkede doğdum, doğru pasaportum var, üç üniversiteye gitme olanağım oldu ve 23 yaşında mezun oldum" diyen Rackete, "bu olanaklara sahip olmayan insanlar için ahlaki bir zorunluluk hissediyorum" ifadelerini kullandı.

ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANI: İNSANLARI KURTARMAK SUÇ DEĞİL SERBEST BIRAKIN

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise, İtalya'nın gözaltına aldığı kurtarma gemisinin kaptanını serbest bırakması gerektiğini açıkladı. Mass pazartesi günü yaptığı açıklamada temas halinde oldukları İtalyan makamlarına Akdeniz'de mültecilerin kurtarılmasını kriminalize edilmesinin kabul edilemez olduğu  konusunda baskı yaptıklarını belirtti. Cumartesi gününden beri gözaltında tutulan Alman vatandaşı Carola Rakete'nin İtalya'nın karasularına girmesi konusunda ise Maas, “denizden insanları kurtarmak suç değil, insani bir eylem” açıklamasını yaptı.

Sea Watch'un sözcüsü Giorgia Lunardi ise, “Denizdeki insanların ölümünü sona erdirmek için desteğe ihtiyacımız var" diyor: Yetkililerin geride bıraktığı bir boşluğu doldurmak için, sivillerin hayatını kurtarmak için tıpkı Nazım'ın dediği gibi:

"O duvar

o duvarınız,

vız gelir bize vız!"