Safiye Karakaş davasında tahliye yok
İzmir'de eşinin ailesi tarafından iki yıl önce sokak ortasında katledilen Safiye Karakoç'un duruşmasında tutuklu avukatı, "Ülkede kadın cinayetlerinin artması nedeniyle oluşan toplumsal baskının mahkemeye yansımasından kaygı duyuyoruz" diyerek, tahliye talep etti. Mahkeme tahliye taleplerini reddetti.
İZMİR - Safiye Karakaş'ın eşinin yeğeni Abdullah Karakaş tarafından İzmir'de sokak ortasında tabancayla vurularak öldürülmesiyle ilgili davanın görülmesine Bayraklı Adliyesi 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sanık avukatı duruşmada, kadın cinayetlerinin artması nedeniyle toplumsal baskı oluştuğu ve bunun mahkemeyi etkilememesi gerektiği yönünde ifadeler kullandı.
Eşinin ailesi tarafından 10 Mayıs 2017'de katledilen Safiye Karakoç’un 12. duruşmasında tutuklu sanıklar Mehmet Karakaş, Hüseyin Karakaş, Abdullah Karakoç ve sanık avukatları hazır bulundu. Mahkemeye, müdahil olarak İzmir Baro Başkanlığı vekili Avukat Efsun Matur ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili Avukat Neslihan Ersoy Sevindik katıldı.
TUTUKLU SANIK İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ
Duruşmada ilk sözü alan tutuklu sanık Mehmet Karakaş, daha önceki duruşmalarda verilen ifadesini değiştireceğini söyledi. Karakaş, önceki duruşmada Safiye Karakoç’la evden ayrıldıktan sonra hiç konuşmadığı yönünde verdiği ifadesinin aksine, Safiye Karakoç’un kardeşinin ısrarı ile yeğeni Safiye Karakoç’la birkaç defa telefonda konuştuğunu, eve dönmesi için ısrar ettiğini belirtti. Karakaş, ifadesini şöyle sürdürdü; “Safiye’nin kardeşleri Gülistan, Mehmet ve Fesih aracı olmam konusunda ısrar ettikleri için kabul ettim. Hatta İzmir’e gelmem için otobüs biletimi de onlar aldı. Ben Abdullah’ı azmettirmedim, tahliyemi istiyorum” dedi. Karakaş’ın ifadesinin ardından sanık avukatları, kadın cinayetlerinin artması nedeniyle ülkede oluşan toplumsal baskının mahkemeye yansımasından kaygı duyduklarını söyleyerek, tahliye talep etti. Tutuklu sanığın avukatı "Ülkede kadın cinayetlerinin artması nedeniyle oluşan toplumsal baskının mahkemeye yansımasından kaygı duyuyoruz" diyerek, tahliye talep etti.
Ardından söz alan Avukat Efsun Matur ve Avukat Neslihan Ersoy Sevindik, kadın cinayetlerinin artmasının, dosyadaki kanıtların yok sayılması anlamına gelmediğini, Abdullah Karakoç’un Safiye’yi katlettikten sonra ‘namusumuzu kirlettin’ şeklinde verdiği beyanının, cinayetin aile bireylerinin tamamını kapsadığına dikkat çekerek sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi.
Davada sanık olarak kaydedilen ancak henüz yakalanamayan Ünal Karakaş’ın hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını talep eden sanık avukatı Zeynel Değirmenci, Safiye Karakoç’u tabancayla öldüren Abdullah Karakaş’ın da adli kontrol tedbirlerinin uygulanarak tahliye edilmesini istedi.
Sanıkların tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, aranan durumdaki Şadiye Baran ve Ünal Karakaş hakkındaki yakalanma kararının kaldırılması talebini redderek, duruşmayı 28 Kasım saat 14.00’e erteledi. (DUVAR)