Ayşe Karaman davası başladı: 27 dakikada ne oldu?
Anestezi teknikeri Ayşe Karaman’ın vücuduna 'anestezik madde' enjekte ettiği iddiasıyla yargılanan Özgür Tarhan "Ben evden çıktığımda Ayşe hayattaydı" dedi. Avukat Tuğba Gültekin, "Evden hastaneye 9 dakikada varmışsınız. Garajdan hastaneye 27 dakikada çıkıyorsunuz, neden?" diye sordu. Sanık Tarhan, "Hatırlamıyorum; sigara içmiş olabilirim" diye cevap verdi. Mahkeme, olay gecesine ilişkin ayrıntılı araştırma yapılmasına karar verdi.
ANKARA - Ankara’da anestezi teknikeri Ayşe Karaman’ın vücuduna 'anestezik madde' enjekte ettiği iddiasıyla hakkında “tasarlayarak adam öldürmek” suçundan dava açılan Özgür Tarhan, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak olan duruşma son anda başka bir salona alındı.
DURUŞMAYA TAKIM ELBİSE İLE KATILDI
Duruşmada, Karaman'ın annesi Feride Karaman, babası Adem Karaman'ın yanı sıra sanık Özgür Tarhan ve avukatlar hazır bulundu. Sanık Tarhan, duruşma salonuna takım elbise ile getirildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu davaya müdahillik talebinde bulundu. Kimlik tespitinin ardından Özgür Tarhan savunmasını yapmaya başladı.
'EVDEN ÇIKTIĞIMDA AYŞE HAYATTAYDI'
Savunmasını elindeki kağıttan okuyan Tarhan, olay gününü şu sözlerle anlattı: "O gün Ayşe ile arkadaşlarımıza gittik. Ayşe orada iki kadeh, ben ise bir kadeh şarap içtik. Sonra Ayşe, Dikmen'deki eve geçti, ben de bir süre sonra eve geçtim. Eve gelmeden önce Ayşe, bana mesaj atarak başının çok ağrıdığını, ağrı kesici ilaç getirmemi istedi. Ben de eve geçtiğimde masanın üzerinde alkol şişesi duruyordu ve evde de alkol almaya devam ettiğini anladım. Sonra Ayşe'ye damar yolu açarak ağrı kesici ilaç verdim ama bu söz konusu 'propofol' isimli ilaç değildi. Sonra uyuduk; gece beni hastaneden aradılar ve ben gitmek zorunda kaldım. Ben evden çıktığımda Ayşe hayattaydı. Nitekim, ben evden çıktıktan sonra Ayşe internete girmiştir, bu sabittir" dedi.
'AYŞE'Yİ DAHA ÖNCE BU İLACI KULLANIRKEN GÖRMEDİM'
Söz konusu ilacı, Ayşe Karaman'ın kendisinden habersiz çantasından aldığını savunan Tarhan, "Ben ameliyattan sonra eve döndüğümde kapı arkadan kilitliydi açamadım. Apartman görevlisine haber verdim ve çilingir çağırdık. İçeriye girdiğimde Ayşe'nin dudakları mosmordu. Söz konusu ilacı Ayşe'nin çantamdan aldığını düşünüyorum. Ayşe'nin ilacı benden habersiz alıp uyumak için ben gittikten sonra kullandığını düşünüyorum. Alkol ile birlikte ilacı alması durumunda ilacın etkisi artar. Ayşe'nin bunu hesap edemediğini düşünüyorum. Ayşe'yi daha önce bu ilacı alırken görmedim. Suçlu olmamama rağmen Ayşe'nin hatırasına saygısızlık etmeyi hiç düşünmedim. Bu ağır mağduriyetin giderilerek tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum. Ayşe'nin ailesinin acısını yürekten paylaşıyorum" dedi.
'EVİN ANAHTARI NEDEN SİZ DE YOKTU?'
Mahkeme başkanının "Evin anahtarı sizde neden yoktu?" sorusuna Tarhan, "Bizden önceki kiracı evin üst kilidini emlakçıya vermemiş sanıyorum. Bende anahtar vardı; ama üst kilidin anahtarı yoktu. Zaten alt kilit açılıyor ama üst kilit içeriden kilitleniyor, dışarıdan açılamıyor" diye cevap verdi. Özgür Tarhan'ın savunmasının ardından Ayşe Karaman'ın ailesinin avukatı Tuğba Gültekin, sanığa 'propofol' ilacı hakkında teknik bilgiler içeren sorular sordu. Sanık Tarhan, söz konusu ilaç dolu çantayı hasta muayeneleri için yanında bulundurduğunu söyledi.
'AYŞE'NİN ESRAR İÇTİĞİNİ GÖRDÜM'
Sanık Özgür Tarhan'a avukatlar tarafından çapraz sorular soruldu. Sanık avukatı Çetin Arslan, Özgür Tarhan'a "Ayşe'nin hiç uyuşturucu kullandığını gördün mü?" sorusunu yöneltti. Daha önce mağdur avukatı Tuğba Gültekin'in aynı sorusuna "Hayır" diyerek cevap veren Tarhan bu kez "Arkadaşı Tuğçe'in yanında esrar içerken gördüm" diye cevap verdi. Duruşma salonunda bulunanlar "Yalan söylüyor" diye bağırarak tepki gösterdi.
HASTANE GARAJINDA GEÇEN 27 DAKİKADA NE OLDU?
Sanık avukatı Arslan'ın "Ayşe intihar etmiş olabilir mi?" sorusu üzerine Özgür Tarhan, "Ayşe'nin intihar etmiş olabileceğini düşünmüyorum. Zaten 'propofol' isimli ilaç bağımlılık yapmıyor. Genelde uyku problemi olan sağlıkçıların kullandığı oluyor. Ayşe'nin de bu yüzden kullandığını düşünüyorum" dedi. Karaman ailesinin avukatı Tuğba Gültekin'in "05.39'da evden çıkıp 9 dakikada hastaneye varmışsınız. Ama hastanenin garajından hastaneye 27 dakikada çıkıyorsunuz, neden?" diye sordu. Sanık Tarhan, "Hatırlamıyorum; sigara içmiş olabilirim" diye cevap verdi.
BABA KARAMAN: "KIZIMA BABA ŞEFKATİ İLE YAKLAŞTI"
Ayşe Karaman'ın annesi Feride Karaman, sanık Özgür Tarhan'dan şikayetçi olduğunu söyledi. Baba Adem Karaman da şikayetçi olduğunu belirterek, "Ben sanığı hiç görmedim. Sadece Ayşe'nin "Özgür hocam" dediğinden biliyorum. Benim kızımı alkolik olarak lanse ediyorlar ama değildi. Herkes kadar içerdi. Çocuğuma ilk önce baba sefkatiyle yaklaşmış, bir çocuğum var, biri de sensin demiş. Yönlendirmiş kızımı" dedi.
"ÖZGÜR BEY PANİK HALİNDEYDİ"
Tanıklardan Doktor Önder Koç, "Özgür'ü 5 yıldır tanıyorum. Karıncayı bile incitemez. Ben Özgür'de saplantılı bir durum görmedim. Aksine Ayşe devamlı kendisini arıyordu" dedi. Tanıklardan Seval Eren, Özgür Tarhan'ı 15 yıldır tanıdığını ve iki buçuk yıldır da beraber çalıştıklarını ifade ederek, "Özgür bey iyi niyetli biridir" diye konuştu. Apartman görevlisi Veysel Arslan, "Özgür bey kapı açılmadan önce panik halindeydi. Bir şey olmuş mudur diye korkuyordu. Sonra kapı açıldı, içerideki bayanın ölmüş olduğunu gördük" dedi.
"BEN ÖZGÜR TARHAN'I TANIMIYORUM"
Ayşe Karaman'ın evleneceği kişi olduğu iddia edilen Sercan Günday, "Ben Ayşe'nin Özgür Tarhan ile ilişkisi olduğunu bilmiyordum. Haftada iki üç kez alkol alıyordu. Birkaç kez darp olayı oldu aramızda ama adlı mercilere yansımadı. Ayşe özel hastanede işe başladıktan sonra damar yolu açık gördüm birkaç kez. Önce böyle bir durum yoktu " dedi.
"ÖLÜM SAATİ TIBBİ OLARAK NET VERİLEMEZ"
Şule Cet davasının bilirkişi raporunu hazırlayan Prof. Dr. Çağlar Özdemir, sanık müdafi Çetin Arslan tarafından bilirkişi uzman olarak tanık olarak gösterildi. Özdemir, "Oda sıcaklığı ve vücut ısısı olay yeri incelemede ölçülmemiş. Ayşe Karaman'ın internete girdiği kabul edilirse benim görüşüm saat 04.19 - 5.33 arası ölüm saati olarak söylenebilir. Onun dışında net ölüm saatine ilişkin bir saat veremem. Ben tamamen bilişsel kanıtlara göre konuşuyorum. Söz konusu ilaç 30-40 saniyede etkisini gösteriyor. 1-2 dakika içinde uyumasına neden oluyor. 10-15 dakika etkisi sürüyor. Sonrasında başka anestezik ilaç ile desteklemek gerekiyor" dedi.
"PROPOFOL VE FENTANİL ETKİLEŞİMİ ÖLÜME NEDEN OLABİLİR"
Özdemir, "Bir kişi kendi kendine damar yolu açabilir. Ölümün propofol isimli ilaç ve propofol ve Fentanil ilacının birlikte alımına bağlı olarak solunum durması ile ölüme neden olabilir. Propofol ölümleri genelde dozu kaçırmaktan kaynaklanır" diye konuştu.
SANIK AVUKATINA ŞULE ÇET TEPKİSİ
Sanık avukatı Çetin Arslan, yaptığı savunmada "Karşı taraf avukatı medyada benim Şule Çet'in avukatlığını yaparken neden bu davayı aldığımı soruyor. Bu doğru bir yöntem değildir" dedi. Bu esnada Arslan, salonda bulunanlar tarafından alkışlar ile protesto edildi. Mahkeme Başkanı duruma tepki göstererek, alkışlayan kişileri salondan çıkardı.
"DELİLLER KAZAYA İLİŞKİNDİR"
Bunun üzerine Çetin Arslan, savunmasına su şekilde devam etti: "Ben Özgür Tarhan'ı ve ailesini çocukluğumdan bu yana tanırım. Dosyada olan deliller olayın kaza olduğuna ilişkindir. Tanık beyanları, olay yeri inceleme tespit tutanakları tahliye gerektiriyor. Savcının dosyayı yeterince incelemediğini düşünüyorum" dedi.
MAHKEME DETAYLI İNCELEME İSTEDİ
Savcı, sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti, olay yerinde bulunan medikal malzemeler üzerindeki parmak izinin araştırılmasını ve dosyanın adli tıp kurumuna gönderilerek söz konusu ilacın ne kadar süre içerisinde etkisini gösterdiği ve etki süresinin belirlenerek mahkemeye gönderilmesini istedi. Mahmeke, özel hastanede bulunan kamera kaydı görüntülerinin incelenmesini talep etti. Duruşma 7 Ocak 2020'ye ertelenirken, sanık Tarhan'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.