Emine Bulut’un gittiği karakolda polislere soruşturma izni yok
Kırıkkale Valiliği, Emine Bulut’un öldürülmeden 4 saat önce gittiği karakoldaki polislere soruşturma izni vermedi. Bulut’un herhangi bir müracaatta bulunmadan karakoldan ayrıldığını söyleyen valilik kararında "görevlilerinin ihmal kusurlarının olmadığı anlaşıldı" ifadeleri yer aldı.
DUVAR - Emine Bulut’un, Kırıkkale’de boşandığı erkek Fedai Varan tarafından öldürülmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. 18 Ağustos 2019 günü kızıyla oturduğu kafede öldürülen Bulut'un olaydan 4 saat önce gittiği karakoldaki şüpheli dört polis hakkında soruşturmaya izin verilmedi.
Gazete Karınca'dan Sibel Yükler'in haberine göre, dört polis hakkında soruşturma başlatan Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı, polislerin emniyette verdiği ifadelerin ardından soruşturmayı tamamlamak için Kırıkkale Valiliği’nden izin istedi. Kırıkkale Valiliği ise “Bulut’un herhangi bir müracaatta bulunmadan polis merkezinden ayrılmış olması nedeniyle görevlilerinin ihmal kusurlarının olmadığı anlaşıldığından Kırıkkale Cumhuriyet Polis Merkezi’nde görevli 4 polis hakkında 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanununun 6. maddesi uyarınca soruşturma izni verilmemesine” karar verdi.
18 Mart 2020 tarihli Valilik kararı, Haziran ayında tebliğ edilirken, dört polis hakkında suç duyurusunda bulunan avukat Ersoy Aytaç’ın vekili avukat Merve Erten, karara itiraz etti. İtiraz, Ankara Bölge İdare Mahkemesi değerlendirecek.
Emine Bulut böyle ölüme yollanmış
NE OLMUŞTU?
Bulut’u 11 yaşındaki çocuğu yanındayken öldüren Varan’a, 21 Ekim 2019 tarihinde Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi. Bulut’un öldürülmeden 4 saat önce Varan’dan kaçarak sığındığı Kırıkkale Cumhuriyet Polis Merkezi’nde görevli biri amir, dört polis hakkında ise “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.
Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube’ye talimat yazdı. Cumhuriyet Başsavcılığı talimatta, polislerin ifadesinin alınmasını, tutanağın neden Bulut karakoldan ayrıldıktan sonra imzası olmadan hazırlandığının, şiddet sarmalındaki ihmallerin ve 6284 Sayılı Kanun’a göre tedbir alınıp alınmadığının araştırılmasını istedi.
Polislerden amir Ş.’nin, Bulut karakoldan çıktıktan sonra tutanak hazırladığı, “6284 Sayılı Kanun kapsamında herhangi bir risk görmediği” ve bu yüzden “tedbir almadığı” ortaya çıkmıştı. “Bulut’un herhangi bir müracaatının olmaması iddiasıyla konuyu Cumhuriyet Savcısı’na bildirmediği” yönünde ifade veren polis amiri Ş., “görevini layıkıyla yaptığını” söyleyerek, üzerine atılı suçlamaları kabul etmemişti.
Çelişkili ifadeler veren polis amiri Ş., “Emine Bulut’un koruma kararı istemediğini” ve “takip edildiği için değil hakaret içerikli mesaj aldığı için karakola geldiğini” iddia etmişti. Ancak tam 29 dakika karakolda kalan Bulut’un tutanağında, “Eski kocasıyla çarşıda tartıştıkları, takip edildiği ve küfür içerikli mesajlar aldığını söylediği, bu mesajların görüldüğü” yazıyordu. (Kaynak: Gazete Karınca)