Kadınlar AİHM'e gitti: 'İklim politikaları yaşam hakkımızı ihlal ediyor'
Yaş ortalaması 73 olan 2 binden fazla kadın, İsviçre hükümetinin iklim değişikliği politikasının yaşam haklarını ihlal ettiğini söyleyerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yaptı.
DUVAR - İsviçre'de iki binden fazla kadın, 'iklim değişikliği politikalarının yaşam ve sağlık haklarını ihlal ettiği' gerekçesiyle İsviçre hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dava açtı. Yaş ortalamaları 73 olan davacı kadınlar, iklim değişikliğinin insan hakları, sağlıkları ve hatta yaşamları için risk oluşturduğunu kaydetti.
BBC'den Imogen Foulkes ve Adam Durbin'in haberine göre, bu dava, AİHM'de iklim değişikliğinin insan haklarına etkisiyle ilgili görülen ilk dava olacak. Mahkemeden çıkacak karar ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taraf olan 46 ülke için emsal oluşturacak.
SAĞLIK KAYITLARI DELİL OLARAK SUNULDU
6 yıldır İsviçre mahkemelerindeki girişimlerinden sonuç alamayan kadınlar davayı AİHM'e taşımıştı. Mahkemeye sunulan deliller arasında kadınların sağlık kayıtları da yer aldı.
Davacılar, İsviçre Hükümeti'nin sera gazı salımlarını azaltması için daha fazla çaba harcamasını talep ederken Hükümet, iklim değişikliğinin sağlığı etkileyebileceğini inkar etmese de 'bunun doğrudan ileri yaştaki kadınların sağlığına bağlanamayacağını' savundu.
DÜNYADA VE İSVİÇRE'DE İKLİM KRİZİ
Dünya genelinde sıcaklıklar insan faaliyetleri sonucu artıyor ve iklim değişikliği insan yaşamını her yönden tehdit ediyor. Sorunun çözümü için adım atılmaması halinde insanlar ve doğanın, ısınma sonucu büyük bir yıkım yaşayacağı; kuraklıkların artacağı, deniz seviyelerinin yükseleceği ve canlı türlerininin nesillerinin tükeneceği belirtiliyor.
Dünya genelinde şimdiden daha şiddetli görülen aşırı hava olayları, insanları ve geçim kaynaklarını tehdit ediyor. İklim bilimciler böyle bir yıkımın önüne geçilebilmesi için 2100 yılına kadar sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlı tutulması gerektiğini söylüyor. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, 1,5 derece hedefinin tutturulamaması halinde Avrupa'nın aşırı yağışlar sonucu sellere maruz kalacağını söylüyor.
Aşırı sıcakların Avrupa'da geçen yaz görüldüğü gibi orman yangınlarını da artırabileceği belirtiliyor. Geçen yıl Ocak'la Temmuz ortasında, yanan alanların önceki yılların ortalamasına göre yaklaşık yedi kat daha fazla olduğu ifade ediliyor. İsviçre'de de sıcaklıklar küresel ortalamadan daha hızlı artıyor ve artık daha sık sıcak hava dalgaları yaşanıyor. (DIŞ HABERLER)