Kadınlar: Aysel Tuğluk'un hayatını AKP'nin iki dudağı arasına bırakmayacağız

Çiğli Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, hasta tutuklu HDP Milletvekili Aysel Tuğluk'un durumuna dikkat çekerek, tahliyesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Çiğli Kadın Platformu (ÇİKAP), hasta tutuklu HDP Milletvekili Aysel Tuğluk'un durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Çiğli Belediyesi önünde toplanan kadınlar "Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsaklar için adalet" yazılı pankart taşıdı. Kadınlar yaptıkları açıklamada, AK Parti iktidarının, kendini kurtarmak için bu ülkede gençlere, kadınlara, Alevilere, Kürtlere savaş açtığını vurguladı. Hapishanelerin uzun süredir hak ihlalleri, darp, kötü muamelelerin odağı haline geldiğini söyleyen kadınlar, cezaevlerinin AK Parti'nin sindirme-baskı ve şiddet politikalarının rahatça uygulanabildiği yerler haline dönüştüğünü belirtti.

'RAPORA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMEDİ'

Eski HDP Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk'un 2016 yılından beri cezaevinde olduğunu belirten kadınlar, “22 Mart 2021 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde beş ayrı uzman hekimin muayenesi sonucunda Tuğluk'a kalıcı hafıza kaybı anlamına gelen demans teşhisi konuldu. Tuğluk'un yaşadığı sağlık sorununun annesinin cenazesinde kendisine yapılan saldırının ardından açığa çıktığı belirtiliyor” dedi. Tuğluk'un sağlık sorunları nedeniyle “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen Kandıra 1'Nolu F Tipi Cezaevi'nden tahliye edilmediğini ifade eden kadınlar, Tuğluk'un sağlığa erişim hakkının engellendiğinin altını çizdi.

'AYSEL'İN HAYATINI AKP'NİN İKİ DUDAĞININ ARASINA BIRAKMAYACAĞIZ'

Tuğluk’un hastalığı ilerlemesine rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun AKP eliyle hazırladığı “Hayatını yalnız idame ettirebilir” raporu gerekçe gösterilerek tahliyesinin engellendiğini vurgulayan kadınlar, şöyle devam etti;

“Bizler Aysel'in yoldaşları, kız kardeşleriyiz. Aysel'in hayatının AKP'nin iki dudağının arasına bırakmayacağız. Aysel'i ve tüm hasta tutsakları size inat yaşatacağız. Bugün cezaevlerinde birçoğu hasta olan yüzlerce mahpus var. Sadece geçtiğimiz ay yedi mahpus cezaevinde hayatını kaybetti. Hasta mahpusların tahliyesi ulusal ve uluslararası mevzuat ve sözleşmelerin gereğidir. Herkesin sağlığa erişim hakkı, tedavi görme hakkı vardır, engellenemez. Her şey için geç olmadan Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz."