Kadınlar Dersim'de İkbal ve Ayşegül için sokağa çıktı: Yaşananlar bu düzenin özetidir

İstanbul’da katledilen İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil için Dersim'de eylem düzenlendi. Kadınlar 'İstanbul Sözleşmesi'nden çekilenler bu cinayetin sorumlusudur' dedi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Dersim Kadın Platformu, Semih Çelik tarafından katledilen İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil için kentte eylem düzenledi. Platformun çağrısıyla Sanat Sokağı'nda bir araya gelen onlarca kadın 'Münferit değil, sistematik/Kadın cinayetleri politiktir' pankartı açtı. Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüyen kadınlar yürüyüş boyunca 'Kadınlar meydana hesap sormaya', 'Erkek vuruyor devlet koruyor', 'Gülistan Doku nerede' sloganları attı.

'KATİLLERİ CEZASIZLIKLA ÖDÜLLENDİRENLERE KARŞI SOKAKTAYIZ'

Platform adına basın açıklamasını Arzu Yıldız okudu. Yıldız kadınların sokaklarda özgürce dolaşamadığını, her bir kadının katledilme kaygısıyla yaşadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı,

"Bugün katilleri, tecavüzcüleri, tacizcileri koruyan, aklayan ve cezasızlık politikalarıyla ödüllendiren AKP-MHP iktidarına karşı sokaktayız. 4 Ekim tarihinde bu ülkenin karşılaştığı en korkunç günlerden biri daha yaşandı. Aynı gün bir kadın iki saldırgan tarafından sokak ortasında tecavüz saldırısına uğradı. Bu ülkede, katledilen Narin Güran için verilen araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Dört bir köşesi kameralarla izlenen bu kentte Gülistan Doku 5 yıldır bulunamadı."

'BİR GÜN İÇİNDE YAŞANANLAR BU DÜZENİN ÖZETİDİR'

"Kahrolması gereken çürümüş düzenleri katledilen kadınların, kaybedilen çocukların bedenleri üzerinden yükseliyor" diyen Yıldız şöyle devam etti:

"19 yaşındaki Ayşegül Halil ve İkbal Uzuner sadece katil Semih Çelik tarafından katledilmedi. Cezasızlıkla faillere ödül veren erkek yargı tarafından, kutsal aile yalanlarıyla kadını her alandan alıkoymak isteyenler tarafından, kadın düşmanı politikaları bir bayrak gibi taşıyan erkek devlet tarafından, sırtı sıvazlanan eril tahakküm tarafından, çocuklar öldürülürken araştırılmasına engel olan bu iktidar tarafından katledildi."

'MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK'

İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı yasanın uygulanmadan kaldırıldığını ve cinayetlerin önünün açıldığını söyleyen Yıldız son olarak şunları dile getirdi,

"Cinayet mahalli haline gelmiş bu ülkede yaşamlarımız, özgürlüklerimiz, haklarımız için yakanızda olmaya devam edeceğiz. Mücadelemiz özgürce yaşadığımız, sokaklarda güvenle yürüyebildiğimiz, evlerden, iş yerlerinden, kampüslerden tacizcileri, katilleri yok edeceğimiz, erkek devletinizi alaşağı edeceğimiz güne kadar sürecek."