Kadınlar Kadıköy’de 8 Mart’ı kutladı: ‘Yağmur bizi durdurur mu?’

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde düzenlenen 8 Mart kutlamasında kadına şiddete, kadın emeğinin sömürülmesine ve LGBTİ+'lara yönelik nefret suçlarına tepki gösterildi. Açıklamada, “Emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek devlet şiddetine, LGBTİ+ fobiye, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokakları dolduruyoruz” denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  8 Mart’ı kutlamak için bir araya gelen kadınlar, Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde düzenlenen eylemde buluştu.  8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla gerçekleşen eyleme, yüzlerce kadın katıldı.

LGBTİ+ dövizlerinin ve gökkuşağı bayraklarının alana alınmaması üzerine gerginlik yaşandı. Bunun üzerine “Homofobiye hayır”, “Transfobiye hayır”, “Nefrete inat yaşasın hayat” sloganları atıldı. LGBTİ+ korteji bir süre sonra alana alındı.

Kadınlar, yağmurda çamurda her türlü koşullarda sokakları terk etmeyeceklerini belirterek “Rüzgar bizi durdurur mu? Yağmur bizi durdurur mu?” dedi.

Eylemde “Yaşasın 8 Mart”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadıköy bizim senin mi sandın?”, “İstanbul Sözleşmesi bizim senin mi sandın?”, “Kadınlar sokağa özgürleşmeye”, “Kadın, yaşam özgürlük” sloganları atıldı.

“Büyük kadın buluşmasına hoş geldiniz” diye başlayan basın açıklaması Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu. Türkçe basın açıklamasını Nazlı Andan, Kürtçe basın açıklamasını Şenay Kumuz okurken Arapça açıklama İrem Kayıkçı tarafından yapıldı. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

YAŞAMIMIZI BİZ YÖNETECEĞİZ: Özgürlüğümüz için bir aradayız. Özgürlüğümüzü kazanacağız. Yaşamımızı, kampüsümüzü, kentlerimizi biz yöneteceğiz. Pandeminin derinleştirdiği ekonomik krizi üzerimize yıkmaya çalışanları; üretim devam etsin diye fabrika karantinalarında çalışmayı unutmadık. Evden çalışmayı biz kadınlara bir lütuf gibi sunanları unutmadık.

Fotoğraf: Aynur Tekin

EMEĞİMİZ BİZİMDİR: Ne en az üç çocuğu kabul ettik ne de ev işlerinin tek sorumlusu olmayı. Gebze de Migros’un sömürüsü ve tacizlerine karşı emeğimiz bizimdir diyen, Avcılar’da ise SML direnişinden kadınlarız. Sinbo direnişimizle sendikalaşma hakkımızı savunuyoruz. Kod 29’a, ahlak safsatasıyla işten atılmalara, ücretsiz izne karşı direnen kadınlarız!

Fotoğraf: Aynur Tekin

ŞİDDETE, ADALETSİZLİĞE KARŞI SOKAKLARI DOLDURUYORUZ: Yıllardır 8 Mart’larda emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek devlet şiddetine, LGBTİ+ fobiye, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokakları dolduruyoruz. Bu sene de hayatlarımızı kuşatan patriyarkaya, erkek-devlet şiddetine, ekolojik yıkıma, kapitalizme, emek sömürüsüne ve saray rejimine karşı isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz. Özgürlüğümüzü kazanmak ve hayatlarımızı savunmak için 8 Mart’ta ve her gün bir aradayız, alanları sokakları doldurmaya devam edeceğiz. Dünyayı yerinden oynatacağız!”

TRANS AKTİVİSTLER EYLEMDEN SONRA GÖZALTINA ALINDI

Eylemin ardından, trans aktivistler durdurularak gözaltına alınmak istendi. Bu sırada polise tepki gösteren diğer eylemciler, trans kadınların gözaltına alınmasını engelledi. Bunun üzerine trans kadınlar alandan ayrılmak için taksiye bindi. Ancak polis taksileri durdurarak trans kadınları gözaltına aldı. 1'i gazeteci toplam 6 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Fotoğraf: Aynur Tekin

Fotoğraf: Aynur Tekin

Fotoğraf: Aynur Tekin