Kadınlardan ‘Pınar Gültekin’ kararına tepki: Kimsenin vicdanı rahat olmasın

Ankara’da kadınlar Pınar Gültekin’in katili Metin Avcı’ya verilen indirimli cezaya karşı sokağa çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı'ya ‘haksız tahrik’ indirimi uygulanarak 23 yıl hapis cezası verildi. Ankara’da kadınlar Sakarya Caddesi’nde bir araya gelerek yargı kararına tepki gösterdi.

"Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet Pınar Gültekin İçin İsyandayız", "Kadınları Değil Katilleri Yargıla", "Erkek Yargı Hesap Verecek", "İstanbul Sözleşmesi Bizim, Senin Mi Sandın" pankartları taşıyan kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, "Pınar Gültekin isyanımızdır", "Yasta değil isyandayız", "AKP elini kadınlardan çek" sloganları attı.

Ankara Kadın Platformu’ndan Hale Baydili tarafından okunan açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması tartışması döneminde Pınar Gültekin’in katledildiği vurgulandı, katil Avcı’ya verilen hapis cezası kararını kabul etmedikleri belirtildi.

Metin Avcı’nın Pınar Gültekin’i öldürdüğünü itiraf etmesine rağmen 14,5 yıl hapiste kalacağı belirtilen açıklamada, "Cemal Metin Avcı’nın cinayetinin delillerini örten diğer 5 sanık ise beraat etti. Cemal Metin Avcı, ‘Canavarca hisle hareket etmedim. Bu konuda benim vicdanım rahat mahkeme heyetinin de olsun' dedi ama biz kadınlar diyoruz ki kimsenin vicdanı rahat olmasın. Failin bu cümleleri erkek yargı sistemine güvenerek kurduğunu, verilen cezalardan beraat ettirilen sanıklardan biliyoruz" denildi.

Ankara Kadın Platformu’nun açıklaması şu şekilde devam etti:

TESADÜF OLMADIĞINI BİLİYORUZ: "Aynı erkek yargı hayatını savunan Nevin Yıldırım’a müebbet hapis cezası veriyor. Faillerin sırtını sıvazlayarak, haksız tahrik indirimleri vererek, cezasız bırakarak kadın cinayetlerinin günbegün daha çok önünü açıyor. Kadınların yaşamlarını güvencesiz ve tehdit altında bırakıyor. İktidarın kürsülerden söylediği bunlar çürük ve sürtük söylemleri, biz kadınlara yargılamalar sırasında yöneltilen "onun evine gitmeseymiş", "o eteği giymeseymiş", "o saatte orada ne işi varmış" sorularıyla tezahür ediyor. Tam da bu yüzden Pınar Gültekin davasında failden çok Pınar’ın yaşam tarzının yargılanmasının tesadüf olmadığını biliyoruz.  

İKTİDAR SORUMLUDUR: Bugün yargının bu kararından, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran, kadınların kazanımlarına saldıran, her gün kadın düşmanı söylemler ile erkekliği yeniden üreten iktidar yaygınlaşan erkek şiddetinin sorumlusudur. Son bir buçuk senede 599 kadın öldürülmesine rağmen, 6284’ü etkin uygulamayan iktidar kadın cinayetlerinin sorumlusudur. 3 senedir adliye yolunu arşınladığımız tecavüzcü Hasan Bilgili’nin bugün elini kolunu sallayarak gezmesinin güvencesi olan iktidar tecavüzcülerin cezasız kalmasının sorumlusudur. Nafaka hakkına saldıran iktidar kadınların her geçen gün daha da yoksullaşmasının sorumlusudur.

PINAR’IN KATİLLERİ NEDEN CEZASIZ KALDI?: Artık yeter diyoruz! Bugün Pınar için ve katledilen tüm kadınlar için yasta değil isyandayız demek için buradayız. Kadın cinayetlerinin, yaşamlarımızın her anında karşılaştığımız erkek şiddetinin sorumlularını biliyoruz ve hesap soruyoruz! Pınar’ın failleri neden cezasız kaldı? Gülistan Doku nerede? Nadira Kadirova’ya ne oldu? İpek Er’e tecavüz eden Musa Orhan nasıl iyi hal indirimi aldı? Hasan Bilgili ve işbirlikçileri neden serbest? Nevin Yıldırım neden hâlâ hapiste?
Biz bu soruları sormaktan, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Biz, erkek adalet karşısında birbirimizi savunacağız! Siz serbest bıraktığınız tüm katillerin ve meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını vereceksiniz. Failleri aklayan erkek adaletinizin karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını da, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz, yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz. Birbirimizi eşit, özgür ve hayatta istiyoruz."