Kadınlardan siyasilere çağrı: Hasta tutukluları gündeminize alın

Hasta tutukluların hakları için çalışmalarını sürdüren Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın Kampanya Grubu, siyasetçilerden sorunu gündemlerine almalarını ve bu konudaki planlarını açıklamalarını istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın Kampanyası’yla demans hastası olan siyasetçi Aysel Tuğluk’un tahliye edilmesi için çalışma yürüten ve sonuç alan kadınlar, hasta tutuklu ve hükümlüler için çalışmalarını sürdürüyor.

Yeni bir çağrı yapan Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın Kampanya Grubu, yayımladıkları açık mektupla siyasetçilerden hasta tutuklu ve hükümlülerin özgürlüklerini gündemlerine almalarını istedi. Mektupta, “Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde, siyasi partilerin ve ittifakların olduğu kadar tek tek adayların da gündeminde hasta tutsaklar konusu olmak zorundadır” denildi.

'SEÇİM BİLDİRGELERİNİZİN PARÇASI OLMALI'

Hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliyesinin seçim bildirgelerinin bir parçası olması gerekliliğini vurgulayan kadınlar, tüm siyasetçileri hasta tutukluların yaşam hakkına sahip çıkma konusundaki planlarını kamuoyuna açıklamaya davet etti.

Nisan 2022 itibari ile cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta tutuklu ve hükümlü bulunduğunu hatırlatan kadınlar, sadece 2021’de en az 59 hasta tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiğini kaydetti.

‘HASTA TUTSAKLARIN YAŞAMA HAKKINA SAHIP ÇIKMANIZI BEKLİYORUZ’

Herkesin sağlıklı yaşama hakkı olduğunu vurgulayan kadınlar, yaklaşan seçimlere de vurgu yaparak, “Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde, siyasi partilerin ve ittifakların olduğu kadar tek tek adayların da gündeminde hasta tutsaklar konusu olmak zorundadır. Bu demokrasinin gereğidir. Siyaset alanının en öncelikli vaatleri arasında olması gereken yaşama hakkının savunulmasıdır. Cezaevlerindeki hayatlar kolaylıkla vazgeçilir olduğu sürece, dışarıdaki hayatlarımızın kıymetli ve güven içinde olması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Kadınlar siyasilere şöyle seslendi: “Hasta tutsakların yaşama hakkına sahip çıkmanızı bekliyor, sizi, bu konuda gereken tüm tedbirlerin alınması ya da yapılması gereken her şeyin yapılmasına katkı sunmaya ve bu konudaki planlarınızı kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz.” (DUVAR)