Kadınların ahlarını toplamaya geliyorum

'Ah’ları Topluyorum' oyunu, 26 Ocak'ta Kadıköy KarmaDrama sahnesinde izleyicilerle buluşacak. Nilüfer Akcan Tekin, tek kişilik oyunda toplumun her kesiminden kadının ah’larını topluyor. 

Google Haberlere Abone ol

Nar Sahne, tek kişilik kadın oyunuyla tiyatroseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 26 Ocak Cuma akşamı Kadıköy KarmaDrama sahnesinde prömiyer yapacak 'Ah’ları Topluyorum', oyunculuğuyla tanıdığımız Nilüfer Akcan Tekin’in ilk yazarlık denemesi.

BEN HEP AH'LARA ÇEKİLİYORUM

Oyunda, toplumumuzun her kesiminden kadının ah’larını topluyor oyuncu. "Mahalledeki Necla teyzenin, terzi Münevver’in, kuaförün, eve gelen gündelikçinin, senin, benim…" Provada yakaladığımız Nilüfer Akcan Tekin’e, oyunun nasıl ortaya çıktığını soruyoruz. Gülümseyerek anlatıyor Tekin: "Ben hep derdi olan şeylere çekiliyorum. Haklara ve adalet duygusunu hatırlatan temalara çok çekiliyorum. Kendimi bildim bileli bu hep böyleydi. Çocukken etrafımda kadınların çok oluşundan ve onların konuştuğu şeylere çok maruz kalışımdan mı bilmiyorum, kadın oyunu yapmaya daha yakın hissediyorum kendimi. Bu oyun, tiyatro yapmaya başladığımdan bu yana bende iz bırakan kadın karakterlerle, kendi hayatımın izlerini birleştirdiğim bir yapboz oldu."

Akcan Tekin’in sözünü ettiği karakterler, aslında bizim de yakından tanıdığımız kadınlar. Yazar, bu güçlü karakterlerin de ah’larını toplamış ve izleyiciye farklı bir bakış açısıyla yeniden göstermiş.

Nilüfer Akcan Tekin, oyunu izlemeye gelecek farklı sosyo-ekonomik-kültürel yapılardan kadınların oyunla nasıl bir bağ kuracakları hakkında da, "Beni mi anlatıyor acaba, diyecekler bazen. Ya da bak geçmişte de böyleymiş, şimdi nasıl? diye soracaklar ve belki de neden hala böyle, diyecekler. Farkındalık kazandırmak aynı zamanda üzerimizde bir sorumluluk da oluşturuyor. Geldiğimiz yerler farklı olsa da ah’larımız benzer" diye konuştu.

'DAHA ÇOK KADIN OYUNUNA İHTİYAÇ VAR'

Ah’ları toplamak meselesi ilk bakışta kulağa dramatik gelse de oyunu izlediğinizde bu ah’ların hepsinin mutsuz ah’lar olmadığını görüyorsunuz. Yazar ve oyuncu, bu durumu şöyle tarif ediyor: "Siz kendi pencerenizden hangi manzarayı görüyorsanız, oradaki bileşenleri topluyorsunuz. Ben kendi penceremden baktığımda, manzaramın payına düşenler bu ah’lardı. Bunlar her zaman acıklı ah’lar değil. ‘Ah keşke böyle olmasaydı, ah ne güzel günlerdi, ah iyi ki de böyle olmuş’ gibi ahlar da var. Ben payıma düşen ah’larımı düzenlemek istiyorum aslında. Bunu yaptığınızda, onlarla yüzleşme şansınız olur ve içlerinden geçip, neyi neden yaptığınızı anlıyorsunuz. Kadın teması üzerinden çok şey yapıldı. Bir kadın oyununa daha ihtiyaç var mı diye kendimi çok sorguladım. Bu soru ayağıma dolandı ve zaman zaman beni geri çekti ama hala çocuk gelinleri, kadın cinayetlerini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini konuştuğumuz bu dönemde nasıl haklı olduğumu fark edip, kendimi sabote etmekten vazgeçtim. ‘Artık toplumun bunu bir kez daha izlemeye ihtiyacı yok. Hadi biraz güzel şeylerden bahsedelim’ diyemiyorum. Siz diyebiliyor musunuz? Demek ki daha çok konuşmaya ve konuştuklarımızı nasıl dönüştüreceğimize bakmaya ihtiyacımız var."

İLHAM OLSUN

Yazar oyunun, kadınların yanı sıra, güçlü kadınlarla yan yana durmayı seçen erkeklere de iyi hissettireceğine inanıyor. Anlatılan hikayenin tüm kadınlara ilham olmasını diliyor.

Oyun, alanında uzman kadın profesyonellerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkmış. Afişinden kostüm tasarımına, kadınların eli değmiş oyuna.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan 'Ah’ları Topluyorum'; 26 Ocak 20.00 İstanbul Karma Drama Sahnesi’nde, 5 Şubat’ta İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde 9 Şubat’ta UrlaDam’da, 27 Şubat’ta Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde, 6 Mart’ta İzmir Han Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Oyunun, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Ankara, Ayvalık’ta da turneler yapması planlanıyor.

Yazıyı, oyunun son sözleriyle noktalamak istiyorum: "Ah’lar alıyorum. Ah’lar alıyorum... Çeşit çeşit ah’ları dönüştürüp kendime yol yapıyorum. Bu ah’lar olmasa nasıl bulurdum yolumu bilmiyorum. Küçük bir çocukken, uyandığımda hava bulutluysa üzülürdüm. Hava yağmurlu da olsa, dışarı çıkıp güneşe doğru zıplamamı söylerdi annem. Dışarı çıkardım, ayaklarımı çamurlara basıp güneşe doğru zıplardım. Belki güneşe yetişip onu tutamazdım ama hiç değilse ayaklarım yerden kesilirdi. Ah’ları toplamak lazım. Onları anlamak, onlardan hepimize yol yapıp, güneşe doğru zıplamak lazım. Ah’ ları toplamam lazım."

İzleyene not: Oyunu izlemeye giderken yanınıza ah’larınızı da alın. Belki Nilüfer Akcan Tekin, onları sizden alır ve güneşe uzanan o yolu yaparken kullanır.

Nar Sahne, 2016 yılında Nilüfer Akcan Tekin tarafından Hatay İskenderun’da kuruldu. Oyunlarının konularını güncel olandan aldı. Toplumsal olaylar ile ilgili farkındalık oluşturmayı ilke edindi. Eşitlik, sevgi ve barış temelinde üreten bir kurum olma özelliği ile dikkat çekerek bünyesine bölgenin çocuk, genç ve yetişkinlerini de dahil etti. 2022 yılının Eylül ayında İzmir’e taşınan Nar Sahne, üretimlerine UrlaDam Antakya sahnesinde devam etmekte ve her yıl pek çok şehre turneler düzenlemektedir.