'Kadınların mücadelesi toplumsal muhalefetle birlikte başarıya ulaşacak'
Makina Mühendisleri Odası 8 Mart açıklamasında "Başka bir Türkiye mücadelesi, kadınların örgütlü mücadelesinin toplumsal muhalefetle birlikte omuz omuza mücadeleyle başarıya ulaşabilecektir" dedi.
DUVAR - TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kadınların Laiklik, Eşitlik, Sömürüsüz, Şiddetsiz, Özgür Yaşam İstemleri ve Gericiliğe Karşı Mücadelelerinin Yanındadır” başlıklı açıklama yaptı.
Yener, "Laik, demokratik, uygar başka bir Türkiye mücadelesi, kadınların örgütlü mücadelesinin toplumsal muhalefetle buluşması ve birlikte omuz omuza mücadeleyle başarıya ulaşabilecektir" ifadelerini kullandı.
Açıklamada şöyle denildi:
“Kadınların eşitlik, özgürlük ve sömürüye karşı tarihi mücadelelerinin simgesi olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, kadın meslektaşlarımızın ve tüm kadınların mücadelelerinin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.
Kadınların laiklik, eşitlik, sömürüsüz, şiddetsiz, özgür yaşam istemleri, tarihte olduğu gibi günümüz Türkiyesinde de yaşamsal bir önemdedir. Çünkü kadınlara yönelik eşitsizlikler, kadınlara ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz, şiddet ve cinayetler bu iktidar döneminde artmakta, küçük yaşta ve zorla evlendirmeler korunup kollanmaktadır. Kadınların eşitlik, özgürlük mücadelelerinin önünü açan Cumhuriyet ve laiklik normları her düzeyde tasfiye edilmektedir. Hilafet/saltanat, şeriat çağrıları meşrulaştırılmakta; Cumhuriyet ile birlikte bilimi fenni esas alan laik eğitim-öğretim birliği tasfiye edilmekte, kapatılmış olan tarikatlar hemen her alanda söz sahibi olmaktadır.
İktidarın rejim değişikliğiyle birlikte İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Sözleşme’yi iptal etmesinin ardından Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile Medeni Kanun’a karşı gündeme gelen girişimler gerici rejim inşasının yeni halkaları olmuş ve şiddet ve cinayetlerdeki yeni artış dalgasını da beraberinde getirmiştir.
Ancak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir daha belirtmek isteriz ki, kadınların toplumsal yaşamda daha yoğun bir sömürü, eşitsizlik ve şiddete maruz bırakılması, sadece kadınların değil tüm toplumun sorunudur. Kadınlar özgürleşmeden toplumlar da özgürleşemez. Bu nedenle laik, demokratik, uygar başka bir Türkiye mücadelesi, kadınların örgütlü mücadelesinin toplumsal muhalefetle buluşması ve birlikte omuz omuza mücadeleyle başarıya ulaşabilecektir.
Kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşı her alanda verdikleri eşit yurttaşlık mücadelesi, tarihi demokratikleşme mücadelesinin en önemli dinamiklerinden biridir. Odamız bu onurlu mücadelelerinde kadın meslektaşlarımız ve tüm kadınlarla dayanışma içinde olmayı sürdürecektir.
Birlik ve dayanışmanın en güzel günlerinden biri olan 8 Mart’ta ülkemizin dört bir köşesinde gericiliğe, şeriata, sömürüye, baskıya, şiddete, tacizlere, tecavüzlere, cinayetlere karşı seslerini yükseltecek olan kadınların ve kadın meslektaşlarımızın 8 Mart’ı kutlu olsun diyor, baskı, şiddet ve cinayetler sonucu yaşamlarını kaybeden tüm kadınları saygıyla anıyoruz. Onları asla unutmayacağız.
Yaşasın Laiklik. Yaşasın Kadınların Eşitlik ve Özgürlük Mücadelesi.”