Kadırga Yaylası'nda asırlık gelenek: Otçular horonlarla buluştu
5 asırdır yapılan Kadırga Otçu Şenliği'nde yoğun sis ve yağmura rağmen davul, zurna ve kemençe eşliğinde horon oynayan yöre halkı eğlenceli anlar yaşadı.
TRABZON - Trabzon'un Maçka ilçesi ile Gümüşhane'nin Özkürtün beldesi sınırlarındaki Kadırga Yaylası'nda geleneksel "Kadırga Otçu Şenliği" yapıldı.
Her yıl temmuz ayının ikinci cuma günü düzenlenen gelenek bu yıl ikinci cumanın 15 Temmuz'a denk gelmesinden dolayı 19 Temmuz'da yapıldı. Trabzon ve Gümüşhaneli köylülerin ortak kullandığı bin 800 rakımlı Kadırga Yaylası'ndaki şenlikte, yerel sanatçılar sahne aldı. Şenliğe gelenler, yoğun sis ve yağmura rağmen kemençe eşliğinde horon oynayarak, eğlenceli anlar yaşadı.
4-5 asırdır sürdürüldüğü aktarılan Çepni geleneğine göre yaz mevsiminde ailenin hayvancılıkla ilgilenen kesimi yaylaya çıkarken, diğer kısmı da köyde bahçe işleriyle ilgilenir. Bahçe işleriyle ilgilenenler yabani otları temizlemek ve hayvanların kışlık yiyeceği olan otları hazırlamakla görevli oldukları için otçu olarak adlandırılırlar. Tarlada işleri bitenler köylüleriyle birlikte yanlarına silahlarını, yiyeceklerini ve kemençelerini alıp yol boyunca türkü söyleyerek, horon ederek yaylaya ulaşırlar. Yayladakilerle otçuların Kadırga Yaylası'nda buluşmasıyla Kadırga Otçu Şenlikleri gerçekleştirilir.
Geleneklerini sürdüren halk yine kemençe, davul ve zurna eşliğinde horon oynayarak şenli alanına girdi. Festivale gelen Tonya Otçusu, Süme Otçusu, Eskala Otçusu, Oğuz Otçusu, Kasımağzı Otçusu, Kızılağaç Otçusu, Şahmelik Otçusu ve Aktaş Otçusu gibi bir çok obayı temsil eden yaylacılar hepsi kendi yöresel kıyafetleri ile festivale katıldı.
Ayrıca şenlik günü Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethe giderken ordusuyla namaz kıldığına inanıldığı üstü açık camide şenlik günü hep birlikte cuma namazı kılınıyor. Dünyada az sayıda örneği bulunan üzeri açık caminin tabanı doğal çimden oluşurken etrafında sadece duvarları ve 2 minaresi bulunuyor.