'Kafes' değilmiş: 7 bin yıllık yapılar için yeni bulgular açıklandı
Suudi Arabistan çöllerinde 1970'li yıllarda keşfedilen ve 'mustatil' denilen yapıların bilinenden çok daha eski ve fazla olduğu anlaşıldı.
DUVAR – Suudi Arabistan'daki El-Ula'yla Hayber arasındaki 200 bin kilometre karelik bölgede helikopterle yapılan araştırmalar bölgede yaklaşık 50 yıl önce bulunan ve 'mustatil' denilen yapıların bilinenden çok daha eski ve fazla olduğunu ortaya koydu.
Yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip oldukları tespit edilen bine yakın yapı, hem Mısır'daki piramitlerden hem İngiltere'deki Stonehenge'den daha eski. Tipik bir mustatilde, bir ucunda kendine özgü bir moloz platform ve diğer ucunda girişler bulunan uzun duvarlar, merkezi bir avluyu çevreliyor. Bazı girişler, kullanımdan sonra hizmet dışı bırakılmış olabileceklerini düşündüren taşlarla kapatılmış.
Şekilleri nedeniyle 'mustatil' (Arapça dikdörtgen) olarak adlandırılan yapılarda Batı Avustralya Üniversitesi'nden Hugh Thomas ve araştırma ekibi yeni bir inceleme yaptı. Buna göre mustatiller üst üste konulmuş kumtaşlarından yapılmış. Bu taşların bazılarının ağırlığı 500 kilograma kadar çıkıyor. Duvarların uzunluğu 20 metre ile 600 metre arasında değişse de yükseklikleri sadece 1.2 metre.
Araştırmacılar bu yapısal özellikleri mustatillerin çevirdikleri alanı izole atma amaçlı olduğunu belirtiyor. Thomas, "Bir şeyleri içerde tutmak için yapılmamışlar. Fakat alanı sınırlamaları bölgeyi izole ettiklerini açıkça gösteriyor" diyor. Yapıların daha önce sanıldığının aksine hayvanların yetiştirilmesi için kafes olarak değil bir tür dini ritüeli yerine getirmek için yapılmış olabileceğini belirten Thomas, bir mustatilde bulunan sığır boynuzu ve kafataslarının da bu ritüellerde kullanılmış olabileceğine işaret ediyor.
(Fotoğraf: Basit planlı bir mustatil.)