Kalem minare mimarlarından habersiz değiştirildi
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü karşısında bulunan Umuttepe Camisi ve Kültür Merkezinin kalem şeklindeki minaresi yapılışından 6 yıl sonra yağmur suyu aldığı gerekçesiyle değiştirildi. Proje mimarlarından biri olan Yusuf Ersan, değiştirilen kalem görünümlü minare ucunun su birikintisine sebep olmadığını belirterek ilk yapılan halinin değiştirilmesine tepki gösterdi.
Ogün Akkaya
KOCAELİ - Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’nün B kapısı girişi karşısında yer alan Umuttepe Camii ve Kültür Merkezi’nin kalem şeklindeki minaresi açılışından altı yıl sonra yağmur suyu biriktirdiği ve tavanda sızdırmaya sebep olduğu gerekçesiyle değiştirildi. Caminin minaresi daha geleneksel bir minare tasarımı ile tekrar yapıldı. 2014 yılında dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açılan Umuttepe Camii ve Kültür Merkezi, içerisinde üniversite öğrencilerinin kullanabileceği kütüphane, etüt odaları yanı sıra sanat ve mesleki kursların da gerçekleştirildiği bir alan barındırıyor.
KALEM UCU ŞEKLİNDEKİ MİNARE BEĞENİLİYORDU
Cami ve kültür merkezinin açılışı esnasında törene katılan tüm yetkililerin ve öğrencilerin özellikle minare kısmındaki kalem şeklini çok beğendiğini vurgulayan Umuttepe Camii ve Kültür Merkezi’nin mimarından Yusuf Ersan “Cami, Kocaeli Üniversitesi’ne çok yakın bir konumda olduğu için projeyi tasarlarken klasik, düz camiden ziyade gençler için kullanışlı ve ilgi çekici bir mimarisi olsun istedik. Projenin tasarım çizimlerini gerçekleştirdiğimiz esnada minarenin ucunu kalem şeklinde hazırladık. Bu fikir o dönemde çok ses getirdi, herkes tarafından çok beğenildi. Daha sonrasında yetkililerin de onayıyla minareyi tasarlandığımız şekilde hayata geçirdik. O dönem caminin tasarımını beğenen Düzce Üniversitesi rektörü bizi davet edip, aynı tasarımın kendi üniversitelerine de yapılmasını istedi. Fakat biz Umuttepe Cami Yaptırma Derneği adına projeyi özel olarak tasarladığımız için kabul etmedik, benzer bir başka proje tasarlayıp yapılmasını önerdik” dedi.
‘ARABANIN LASTİĞİ PATLADIĞINDA KAPORTASINI DEĞİŞTİRMEZSİNİZ’
Yaşanan yapısal problemin kendileri aracılığıyla çözülmesinin daha doğru olacağını belirten Mimar Ersan, “Doğal süreç olarak ilerleyen zamanlarda binanın eskiyen ve onarılması gereken yerleri olabilir. Arabanın lastiği patladığında kaportasını değiştirmesiniz. Cami minaresinin en üstünde yer alan kalem görünümlü kısımda mimarisi nedeniyle su birikintisi olamaz. Çünkü tasarımı ve proje planı ona göre yapıldı. Minarenin geri kalan beyaz kısmında su birikintisi olsa dahi, bu durum caminin orijinal yapısında herhangi bir değişiklik gerçekleştirilmeden de çözülebilirdi. Değiştirilme kararı alındığında bizim de haberimiz olsaydı, değişiklik içerisine girmeden gereken düzenlemeleri gerçekleştirirdik” ifadelerine yer verdi.