Kalp krizinde 'paketli gıda' uyarısı
Sağlıklı bir kalp için yaşam tarzına ve beslenme koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Karaca, ambalajlı gıdaları tüketirken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
DUVAR - VM Medical Park Maltepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalp ve damar sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.
DHA'nın haberine göre yaşamın güç merkezi, en hayati organımız olan kalbimizi korumanın öncelikli görevlerimizden olması gerektiğine değinen Karaca, “Türkiye’de her iki ölümden biri kalp ve damar hastalıkları kaynaklıdır. Kalp damar hastalıkları nedeniyle meydana gelen erken ölümler ise önlenebilir niteliktedir” diye konuştu.
'BESLENMENİZE DİKKAT EDİN'
Sağlıklı bir kalp için beslenmenin önemine dikkat çeken Karaca, “Kalp damar sağlığınızı korumak, kolesterol düzeylerinizi azaltmak ve tansiyonunuzu dengelemek için beslenmenize erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını, Omega 3’ten zengin hayvansal ve bitkisel besinleri (deniz ürünleri, kabak çekirdeği, keten tohumu, chia tohumu, semizotu, ceviz gibi), lifli besinleri ekleyebilirsiniz. Potasyum kaynakları (muz, kivi, ananas, yaban mersini, avokado, maydanoz, ıspanak, brokoli gibi), ata tohumları (karabuğday, siyah pirinç, kinoa gibi), magnezyumdan zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler, ömrü uzatan çiğ kuruyemişler, kalp dostu baharatları da tercih edebiliriz. Haftada en az 3 gün yağlı balık tüketin. Somon, hamsi, uskumru, sardalya gibi Omega 3 zengini balıkları tüketmek beyninize ve kalbinize ziyafet demektir. Fakat pişirme yöntemine dikkat etmelisiniz. Haşlama, fırında, ızgara veya buğulama yöntemlerini kullanın” dedi.
Sodyumun kısıtlanmasını aktaran Karaca, “Kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için Amerikan Kardiyoloji Derneği günde 2 bin 300 miligramdan (1 tatlı kaşığı) fazla sodyum tüketilmemesini önerir. Sadece 1 gram tuz 400 mg sodyum içerir. Konserve gıdalar, kuru meyveler, salça, ketçap, hardal, soya sosu, hazır salata sosları, bulyonlar, salamura zeytin, hazır peynirler, ambalajlı ekmekler, tütsülenmiş yiyecekler ve soda gizli sodyum kaynaklarıdır. Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıklardan korunmak istiyorsanız, günde 5 gramdan daha fazla tuz tüketmemelisiniz.” ifadelerini kullandı.