Kamu, dövizi frenlemek için bir haftada 3 milyar dolar sattı

BDDK'nin yüksek miktarda dövizi olan firmalara getirdiği ticari kredi yasağının ardından Merkez Bankası ve kamu bankalarının bir haftada yaklaşık 3 milyar dolar sattığı belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Döviz stoğu yüksek olan şirketlere karşı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirilen ticari kredi yasağına, yüksek meblağlı dolar satışının eşlik ettiği ortaya çıktı. Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, geçen hafta cuma günü kararın açıklanmasıyla beraber başlayan ve bu hafta bireysel ve kurumsal talebi karşılamaya çalışan döviz satışı 2-3 milyar doları buldu. Bu satış, Merkez Bankası'nın 24 Haziran'la biten para ve banka istatistiklerine de yansıdı. IMF tanımlı net uluslararası rezervler, 24 Haziran haftasında 7 milyar 531 milyon dolarla son 20 yılın en düşük seviyelerinde kalmaya devam etti.

NE OLMUŞTU?

Doların 17,39 lira seviyesine yükselmesinin ardından BDDK geçen cuma günü, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar vermişti. Bu adımla ilk etapta 16 lira seviyesine gerileyen dolar kısa sürede yeniden hareketlenerek, 16,65-16,75 lira aralığında dalgalanmaya başladı.