Kamulaştırma geri çekildi: Hataylılara ödenen para geri isteniyor

Antakya ilçesi Dikmece mahallesinde TOKİ için kamulaştırılan arazilerin bir kısmı kamulaştırılmadan çıkarıldı. Dikmecelilerden kamulaştırma karşılığında aldıkları parayı geri vermesi isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

HATAY - Hatay’ın Antakya ilçesi Dikmece mahallesinde toplu konut (TOKİ) için kamulaştırılan zeytinlik arazilerinin bir kısmı kamulaştırmadan çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, kamulaştırılma karşılığında toprak sahiplerine ödediği ödemeyi geri istiyor.

'HER KARAR GELİŞİGÜZEL VE ALTYAPISIZ'

Dikmecelilerin Avukatı Ecevit Alkan, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gönderilen posta ile öğrenilen kararın herkesi şoka uğrattığını söyledi.

Bu kararın bir kez daha Hatay’da planların ne kadar gelişigüzel ne kadar plansız iş yapıldığına örnek teşkil ettiğini belirten Alkan, “Devlet her vatandaşa kamulaştırma karşılığında 1-2 milyon lira arası ödemeler yaptı. Hatay çok pahalı bir şehir. Çoğu insanın evi yurdu, düzenli bir hayatı yok. Aradan bir sene geçti, herkes kullanmıştır bu parayı. Daha önemli sorun her şey çok plansız. Bugün kamulaştırılan yarın veriliyor, dün rezervde olan bugün çıkarılıyor, olmayan giriyor. Her şey o kadar altyapısız ki kafalarına göre davranıyorlar” dedi.

'GÜLE GÜLE HARCAYIN DİYENLER PARALARI GERİ İSTİYOR'

Bir sene önce yapılan kamulaştırmaya Dikmeceliler uzun bir süre direndi. 100-200 yıllık, dedelerinden kalma zeytinliklerini söktürmek istemeyen insanlar hem davalar açtı hem de defalarca kez yaptıkları eylem, miting, nöbetlerle karara karşı çıktı.

Avukat Alkan, o dönem bakanlık yetkililerinin halka, “Sakın dava açmayın, kazanamazsınız. Paranızı alın güle güle harcayın” dediğini bugün ise “Verin paraları” dediğini belirtti.

Dikmece’de dört etaptan oluşan sekiz bin konut yapılması planlanıyordu, bu etaplar ikiye indirildiği için kamulaştırma kararından vazgeçildi. Bu durumdan etkilenecek 100 Dikmeceli var. Eğer aldıkları ödemeleri geri ödeyemezlerse haciz süreci başlatılacak.

'ZEYTİNLER KESİLDİ, TOPRAK KİRLETİLDİ'

Ecevit Alkan’a göre devletin Dikmece’de TOKİ sayısını indirmesinin nedeni, şehri boşaltmaya yetecek kadar TOKİ’lerin yapılması, bakanlığın, artık kent merkezine daha fazla yönelmek istemesinden kaynaklı.

Dikmecelilerin kamulaştırmadan kaynaklı doğan hakları olduğunun altını çizen Alkan, “Bir senedir bu araziler kullanılıyor. Zeytinlikleri kesildi, toprak kirlendi. Bu kullanımın bir bedeli var. Bu bedeli düşerek ödemelerin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Avukat Ecevit Alkan
Etiketler Hatay antakya