Kandıralılar çöp tesisine karşı ayakta: ÇED toplantısını yaptırmadılar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra'ya yapmak istediği çöp tesisinin ÇED bilgilendirme toplantısını yaptırmayan halk, daha sonra belediyeye yürüyüşe geçti.

Fotoğraf: Serhat Güneş
Google Haberlere Abone ol

KOCAELİ - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2019 yerel seçimlerinden bu yana tartışma konusu olan yeni çöp tesisi için harekete geçti. Belediye, çöp tesisinin Kandıra ilçesine yapılmasına karar verdi.Yeni tesisin, İzmit-Kandıra yolu üzerinde bulunan Akçakese Köyü yakınlarındaki hazine arazisinde yapılması planlanıyor.

Ancak bölge halka defalarca tesisi istemediklerini belirterek eylem yaptı. Bu sabah da tesis için ÇED toplantısı yapılmak istendi. İlçelerine çöp tesisi yapılmasını istemeyen Kandıralılar, toplantının yapıldığı Namazgah Kültür Merkezi'nde sabah saatlerinde yerini aldı. Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı toplantıda halk, ÇED toplantısının yapılmasına izin vermedi.

Toplantı boyunca Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez’e tepki gösteren Kandıralılar, ‘Tahir istifa’ ve ‘Erol istifa’ şeklinde slogan attı.

KARŞI TUTANAK HAZIRLADILAR

Toplantının başladığı andan bittiği ana kadar durumu protesto eden Kandıralılar, ‘ÇED toplantısı yapılmadı’ tutanağını görmek istedi. Ancak bakanlık yetkilileri toplantının yapıldığı, halkın bilgilendirme hakkını kullanmadığına yönelik rapor tuttu. Duruma tepki gösteren halk, avukatlar eşliğinde ‘ÇED toplantısı yapılmadı’ tutanağı hazırlayarak durumu mahkemeye vereceklerini ifade etti.

Toplantının yapılmadığına dair tutanak tutulması sonrasında Kandıralılar, salondan çıkarak Kandıra Belediyesi'ne doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Belediyeye yürüyen halk, Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez’e tepki gösterdi. Belediye binası önünde bir barikat kuran polis ekipleri binaya girişleri kapattı. Belediye binası önünde açıklama yapan grup daha sonra ellerindeki dövizleri yere bırakarak olaysız bir şekilde dağıldı.