Kanser hakkında bilinen 10 yanlış
Çağın hastalığı olarak nitelenen kansere dair doğru kabul edilen yanlışlar hakim. “Biyopsi kanserin yayılmasına neden olur” , “Emziren kadınlar meme kanseri olmaz” iddiaları bunlardan sadece ikisi.
DUVAR - Çağın hastalığı olarak tanımlanan kanserle ilgili internet ya da sosyal medya mecralarında birçok yanlış bilgi bulunuyor. Kanserle mücadele aşamasında kulaktan kulağa yayılan bu yanlış bilgiler tedavi sürecini de olumsuz etkileyebiliyor.
Memorial Ataşehir ve Hizmet Hastaneleri Genel Cerrahi ile Meme ve Endokrin Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Bülent Çitgez, “4 Şubat Dünya Kanser Günü” öncesinde kanser hakkında doğru bilinen yanlışlar konusunda bilgi verdi.
‘KANSER BULAŞICI MI?’
Kanserin bulaşıcı bir hastalık olmadığını belirten Çitgez, “Kanser, bakteri ya da virüsle oluşmadığı için kişiden kişiye hava ya da temas yoluyla bulaşmamaktadır” dedi. Çitgez’in doğru kabul edilen yanlışlara dair açıklamaları şöyle sıralandı:
‘KANSER BELİRTİ VERMEDEN ORTAYA ÇIKAR İDDİASI’
Kanserin belirti vermeden ortaya çıktığı iddiası da yanlış. Her tümör ve her kanser aynı şekilde gelişmemektedir. Bazı kanser çeşitleri hemen vücudun yüzeyinde olduğu için, çok erken evrede bile belirti verebilmektedir. Özellikle meme, testis, lenf bezleri veya yumuşak doku tümörlerinde cilt altında şişlik ilk belirtiler olabilmektedir. Ancak akciğer gibi vücudun içinde ya da karın içi bölgesinde oluşan tümörler ileri evrelerde ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle erken teşhis için senelik rutin kontrollerin hayati önemi bulunmaktadır.