Kanser teşhisinde 'nefes' alınacak aşama
Kanser teşhisi için denemelerine 2019 yılında başlanan nefes testinde son aşamaya gelindi. Prof. George Hanna, "Şu anda son klinik deneylerden geçtiğimiz aşamaya geldik" dedi.
DUVAR - İngiltere'de bir hastanede kanser teşhisinde devrim yaratabilecek nefes testi denemelerinde son aşamaya gelindi. Bilim insanlarının aktardığına göre denemelerine 2019 yılında başlanan nefes testi, yemek borusu, mide, pankreas, kolon ve karaciğer kanserlerinin erken teşhisinde önemli rol oynayabilir.
Araştırmanın lideri Prof. George Hanna, "15 yılı aşkın bir süredir bu teknik üzerinde çalışıyoruz ve şu anda son klinik deneylerden geçtiğimiz aşamaya geldik" dedi.
Imperial College London'da görevli Prof. Hanna, "Bunlar başarılı olursa, birkaç yıl içinde doktorların ameliyatlarında kanser nefes testlerinin kullanıldığını görebiliriz" ifadelerini kullandı.
TEST NASIL ÇALIŞIYOR?
'Nefes biyopsisi' adı verilen cihazla, hastaların nefesindeki moleküllerde kanser belirtilerinin tespit edilmesi amaçlıyor.
Deneklerin nefes cihazına 10 dakika üflemesi ile elde edilen ve uçucu organik bileşikler (UOB) olarak adlandırılan moleküller incelenmek üzere laboratuvara gönderiliyor.