Kanuni Sultan Süleyman Portresi İstanbul'da: En doğru adres İBB'dir

Kanuni Sultan Süleyman Portresi İstanbul'a getirildi. İmamooğlu, "Sanat adına emanet etmek istediğiniz her ne var ise en doğru adres İBB'dir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de müzayede evi Sotheby's’de 438 bin 500 sterline satılan, ardından alıcısı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağışlanan Kanuni Sultan Süleyman portresi İBB Saraçhane'ye getirildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB'nin halkın evi olduğunu belirterek, "Sanat adına emanet etmek istediğiniz her ne var ise en doğru adres İBB'dir" çağrısını yaptı. İmamoğlu, "Bu iki kıymetli eserin yüzyıllar sonra vatanımızla ve şehrimizle buluşması bizi çok mutlu etmiştir. İkinci eserin bizimle buluşmasını sağlayan değerli vatandaşımıza teşekkür ediyoruz.  Yarınlara taşınmasını istediğiniz bütün sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacaktır.  Seçilmemizin 2. yıl dönümüne denk gelmesi beni ayrıca mutlu etmiştir" dedi.

İmamoğlu, Saraçhane'de yaptığı açıklamada, "İBB’nin Saraçhane binasında halkın evindeyiz. 1950’li yıllarda yapılan bu yapının mozaik duvar panosu 1959 yılında yapılan sanat yarışında kazananın eseri konuyor. Değerli bir alandayız. Bu binada sanat uzun süredir unutulmuştu.  İBB halka aittir, sanat adına emanet etmek istediğiniz her ne var ise en doğru adres İBB'dir. Eser alıcısı tarafından İBB'ye bağışlanmıştır." diye konuştu. 

İMAMOĞLU: SANAT MÜZESİNDE BU ESERLERİ SERGİLEYECEĞİZ

İmamoğlu şu ifadeleri kullandı: 

"Kanuni Sultan Süleyman’ın nadir olan değerli bir portresidir. Bakır panel üzerine yağlı boya şeklinde yapılmıştır İtalya’da. Kusursuza yakın bir uygulamadır.  Buradaki görüntü 43 yaşında Bağdat seferinin ardından halini gösterdiği düşünülmektedir. Kanuni Sultan Süleyman 1534 yılında Venedikli bir yetkili tarafından büyük siyah gözlü, biraz iri burunlu, kirli sakallı ve bıyıklı bir biçimde tasvirlenmiş. Portre tamamlanmış.

Fransa'da bir ailenin özel koleksiyonunda bulunmaktaydı. Daha önce Fatih Sultan Mehmet tablosunu almıştık, 540 yıl sonra böylesi bir tabloyu evine taşıdık. 

İstanbul kültürüne bağışlanan çok değerli bir birleşim oldu. Haliç Tersanesi'nde çok değerli bir çalışma yürütüyoruz. Sanat müzesinde bu eserleri sergileyeceğiz. 

Umuyoruz ki Fatih, Kanuni Portresi’ni iki yıla kalmadan vatandaşlarımızla daimi bir sergi olarak buluşturmak istiyoruz.  Haliç’in kıyısında olan tramvay hattımızın büyük bir bölümünü açtık. Kalan kısmının da finansman sorununu çözdük. Kıyı peyzajı projesini başlattık.

Haliç kıyısında İstanbul sanatını ve kültürüne dönük birçok noktasını da değerlendirmeye aldık.  Tarihi Fener evlerini de sergi binaları olacak şekilde restorasyon sürecini başlattığımızı da sizlere bu vesileyle duyurmayı vazife edindim. Bu iki kıymetli eserin yüzyıllar sonra vatanımızla ve şehrimizle buluşması bizi çok mutlu etmiştir.  İkinci eserin bizimle buluşmasını sağlayan değerli vatandaşımıza teşekkür ediyoruz.  Yarınlara taşınmasını istediğiniz bütün sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacaktır. Seçilmemizin 2. yıl dönümüne denk gelmesi beni ayrıca mutlu etmiştir."