Kapadokya'dan sonra Uludağ'ın tarifesi belirlendi: Reklam çekiminin saniyesi 40 bin lira

Kapadokya’dan sonra Uludağ Alan Başkanlığı’nın koruma esasları ve kullanma şartlarına göre alacağı ücret tarifesi, Resmî Gazete’de yayımlandı. Buna göre, reklam filmi çekiminin saniyesi 40 bin lira.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Kapadokya’nın ardından Uludağ Alan Başkanlığı’nın koruma esasları ve kullanma şartlarına göre alacağı ücret tarifesi belirlendi.

Kapadokya Alan Başkanlığı’nın 2024 yılında yapılacak işlerden alacağı ücret tarifesi 18 Ocak’ta Resmî Gazete’de açıklanmıştı.

REKLAM ÇEKİMİNİN SANİYESİ 40 BİN 773 LİRA

Uludağ Alan Başkanlığı, 26 Ocak 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanarak kurulmuştu. Uludağ Alanı'nda gerçekleştirilecek turizm amaçlı sportif faaliyetler ile alana ilişkin işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, izin verme ve denetleme yetkisi Uludağ Alan Başkanlığı'na bırakılmıştı. Film ve video çekimi gibi bazı ücretlendirmeler Kapadokya Alan Başkanlığı ile aynı.

Uludağ için Resmî Gazete’de 7 Şubat’ta yayımlanan karara göre, yeni yapı mimari projesi ve ilave yapılaşma talebi metrekare başına 40 lira olarak belirlendi. Basit onarım, temizlik faaliyetleri başvuru başına 6 bin 338 lira olarak belirlendi. İnşai faaliyet, inşaat ruhsatı, yapı kullanma izni, sondaj, su kuyusu açma, yıkım gibi konularda alınacak izinlerin ücreti 6 bin 338 lira oldu. Kiralama ve tahsis talepleri inceleme alanı başına 3 bin 169 lira olarak belirlendi. Turizm amaçlı sportif faaliyette bulunan turizm işletmelerinin izin belgesi talebi, belge başına 24 bin 56 lira, turizm işletmelerine verilecek yeterlilik belgesi talebi 19 bin 245 lira olarak belirlendi.

Ticari film ve video çekimleri günlük 14 bin 270 lira, ticari reklam filmi çekiminin saniyesi 40 bin 773 lira oldu. Ticari fotoğraf çekimleri ise günlük 815 lira, aylık 12 bin 232 lira, yıllık 109 bin 337 lira oldu. Sahne, sistem, stant, platform kurulması günlük hafta içi 36 bin 696 lira, hafta sonu 48 bin 928 lira olarak belirlendi.

‘ULUDAĞ’IN PİYASALAŞMA SÜRECİ’

Bursa Su Kolektifi, Uludağ’ı kullanma tarifesinin yayınlandığını belirterek, “Uludağ Alan Başkanlığı, Uludağ'ın piyasalaşma süreci için fiyat tarifesini açıkladı. Yaşadığımız yağma düzeninin ne Milli Park ne Unesco tarihi mirası ne de sit alanı dinlediğinin en açık ispatı bu yaşananlar. Parayı veren, eskiden milli park korumasında olan alanda her tür etkinliği yapabilecek. Bu yönetmelikle birlikte Uludağ Alan Başkanlığı kuruluş amacı olan kullanma zihniyeti üzerinden yapılacak eylemleri fiyatlandırmış oldu” ifadelerini kullandı.

Kolektif, Uludağ’ın biyoçeşitliliğini yok edeceği gerekçesiyle Alan Başkanlığı Kanunu'nun Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü, Uludağ'ın Milli Park statüsünü iptal eden cumhurbaşkanı kararının da Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından yargıya taşındığını hatırlattı. Kolektif, “Uludağ Alanı Hakkındaki Kanun'un gerekçesi Uludağ'ın korunması gibi yansıtılmaya çalışılsa da kanunun içeriği esas amacı ele veriyordu. Yönetmelikte ispatı oldu. Bilimsel hiçbir veriye dayandırılmadan, 'ben yaptım oldu' anlayışıyla, otelcilerin daha geniş odalar, yeni kayak pistleri, daha sınırsız eğlence ve para kazanma hırsı sebebiyle 2100 hektarın milli park statüsü cumhurbaşkanının imzası ile kaldırılmıştı” dedi.

 

(HABER MERKEZİ)