'Kapibara Kurtuluş Ordusu' Arjantinlilere sınıf savaşını öğretiyor
Arjantin'de eskiden bataklık olan, şimdi zenginlerin yaşadığı Nordelta'yı bölgenin yerlisi kemirgenler istila etti. Süs köpeklerini kaçırıp bahçeleri altüst eden kapibaralar sınıf tartışması başlattı.
DUVAR – Dünyanın en büyük kemirgeni olan kapibaralar, Arjantin toplumunu ikiye bölmüş durumda. Sebebi, sayısı 400'ü bulan kapibaraların başkent Buenos Aires'in delta üzerine inşa edilen zengin semti Nordelta'yı 'işgal etmiş' olması. Kimileri kapibaraları 'işgalci', kimileri ise 'özgürlük savaşçısı' olarak görüyor.
El Pais'te yer alan habere göre, Parana deltasındaki Buenos Aires'in Nordelta isimli yerleşimi bundan 20 yıl önce bir bataklıktan ibaretti. Bugün ise yaklaşık 40 bin kişiye ev sahipliği yapan oldukça lüks bir muhit. Ancak büyük bahçeli, manzaralı, yüksek güvenlikli evlerin bulunduğu ve bir 'mega proje' ile inşa edilen Nordelta'nın seçkinleri bugünlerde 'bölge yerlilerinin' istilası altında.
Pandeminin ilk dönemlerinde yavaş yavaş memleketlerine geri dönmeye başlayan kapibaralar, bölgede yaşayanların güvenlik önlemlerini kolayca aşabiliyor. Öyle ki geçtiğimiz hafta dört süs köpeğinin kapibaralar tarafından kaçırıldığı, birçoğunun ise saldırıya uğradığı belirtiliyor. Üstelik son dönemde kapibaraların sebep olduğu trafik kazaları da hiç az değil. Buna ek olarak bahçeli evlerin süs bitkileri, çimleri ve çitleri de kapibaraların hedefinde. Bahçelere, sokaklara hatta evlerin içerisine bıraktıkları dışkıları da Nordeltalıların huzurunu kaçırıyor.
Perdón por asustar a tu caniche, pero así es la fauna champagne... #CarpinchosAlAtaque #Nordelta pic.twitter.com/DcLLM55bTB
— Mae Fiori 💚🌈 (@mae_fiori) August 19, 2021
Sulak yerlerde yaşayan kapibaralar dünyanın en büyük kemirgeni olarak anılıyor. 60 kiloya kadar çıkabiliyorlar, boyları da 1.3 metreyi bulabiliyor.
'KAPİBARA KURTULUŞ ORDUSU'
Nordelta Mahalle Derneği'ne göre kapibaraların nüfusu geçtiğimiz bir yıl içerisinde yüzde 17 oranında arttı. Dernek, hayvanların eylemlerinden dolayı Nordelta'daki herkesin endişe içerisinde olduğunu belirtiyor. Arjantin devletine bağlı bir kurum olan Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi (Conicet) ise farklı bir noktayı öne çıkartıyor. Conicet araştırmacısı Maria Jose Corriale, 'son yıllarda yaşanan çevresel tahribata müdahale edilmediğini' belirtiyor ve 'inşaat sektörü için ormanlık alanların yok edilmesinin kapibaraları seçeneksiz bıraktığını' söylüyor.
Kapibaralar Arjantin'de mahalleye verdikleri rahatsızlığın çok daha ötesinde bir tartışmayı başlattı. Bilim insanlarının kapibara sorunu konusunda daralan yaşam alanlarını gündeme getirmesi, ülkede özellikle hatırı sayılır bir kesimin kapibaralara desteği artırdı. Öyle ki kimilerine göre çevreye saygısızca kendi izole alanlarını yaratan zenginler ve onların ilerleyişinin önünü açan sermaye karşısında kapibaralar 'haklı' bir mücadele yürütüyor.
'BATAKLIK KANUNLARI HEMEN ŞİMDİ'
Öyle ki, sosyal medyada 'Kapibara Kurtuluş Ordusu' adı ile paylaşımlar özellikle Buenos Aires'de hızla popülerleşti: Karl Marx okuyan, Kızıl Ordu'ya katılıp orak çekiçli bayrağı Berlin'e diken ya da silahlanıp gerilla ordusu oluşturan kapibara görsellerine her yerde rastlamak mümkün. Sadece sosyal medya değil, Buenos Aires sokakları da “Bataklık Kanunları, Hemen Şimdi!” gibi sözlerin yer aldığı oldukça sert içerikli kapibara grafitilerine ev sahipliği yapıyor.
Mural in Buenos Aires, celebrating the capybara invasion of Nordelta, Argentina’s most exclusive gated community, an enclave of the ultra rich, built in a lush area on the wetlands of the Paraná river. pic.twitter.com/TKhzCx74aB
— Radical Graffiti (@GraffitiRadical) August 25, 2021
Tartışmanın hızla alevlenmesindeki en büyük etken ise mekanın Nordelta olması. İş insanları, ünlü sporcular ve şarkıcılar gibi yüksek gelir sahiplerinin yaşadığı Nordelta, çoğu Arjantinli için sınıfsal bir anlam ifade ediyor. Bataklık üzerine yapılan bu projenin ta kendisi bir tarafa, sık sık skandallarla anılan bir yer burası. 2017 yılında Nordelta'da yaşayan bir kişinin komşusu hakkında 'kötü görünümlü mahallelerden geldiğini' ve 'görsel olarak dinlenmek istediğini, bu kişilerinse ahlaki ve estetik olarak uyumu bozduğunu' söylediği bir ses kaydı tüm ülkede yankı bulmuştu. Ses kaydından kısa süre sonra aynı semtte bir temizlik işçisine otobüste yer verilmemesi üzerine protestolar yayılmıştı. Tüm bunların sonucunda bugün kapibaralar, Nordelta'da sınıf çatışmasının an itibariyle öncüsü durumunda. (DIŞ HABERLER)
Los Carpinchos pedirían una reunión en Nordelta, el lugar fue invadido por humanos y encima, algunos, son Peronistas. pic.twitter.com/yMhinK6WB4
— GUSTAVOBJ💙💛💙 (@gustavobj64) August 22, 2021