Kapıdağ'dan Eybek Dağı'na yıllardır bitmeyen RES çilesi

Balıkesir'in Erdek bölgesinde Kapıdağ Yarımadası'nda RES'ler için yapılan ağaç katliamının havadan görüntülenmesi tepkilere neden oldu. Kıyının diğer tarafındaki Eybek Dağı'nda da RES'lere karşı mücadele var. Edremit Çevre Platformu Sözcüsü Kubilay Öztürk, "Dağların ve ormanın nasıl katledildiği, canına okunduğu bizler için ibretlik bir durum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Balıkesir'in Erdek ilçesinde bulunan Kapıdağ Yarımadası'nda Rüzgar Enerji Santrali (RES) yapımı sürüyor. 700'ün üzerinde bitki popülasyonu ve yaklaşık 140'ın üzerinde tıbbi ve kozmetik olarak kullanılan endemik bitkiyi bünyesinde barındıran Kapıdağ Yarımadası'nda RES çalışmaları kapsamında onlarca ağaç havadan görüntülendi. Görüntülerde bölgeye verilen tahribat net olarak görülürken, yıllardır RES projelerine konu olan Erdek bölgesinde herkes söz konusu uygulamalara tepkili.

RES'LER İÇİN İLK ADIM 14 YIL ÖNCE ATILDI

İlk olarak 14 yıl önce Kapıdağ bölgesinde EPDK'dan rüzgâr santralleri için  lisans alınırken, 2006 yılında ise İlhan Mahallesi güney tarafında RES'lerin 14 tanesi faaliyete geçti. 2014 yılında ise 4 RES  lisansı ile Klapse Tepesi’ne de 7 RES lisansı alındı, ancak bölgedeki RES yoğunluğu nedeniyle yalnızca iki tanesinin yapılmasına karar verildi. 

RES
Kapıdağ Yarımadası'nda yıllardır RES yapılıyor.

 

Söz konusu projeler ile 140'ın üzerinde tıbbi değeri olan bitkinin yanı sıra kayın, kestane, meşe, ıhlamur gibi yüzlerce tür ağacın yaşamı da hiçe sayılırken, gelinen aşamada RES'lerin en çok oksijen üreten ağaç cinsi olarak bilinen kayınların olduğu bölgeye doğru ilerlediği görüldü. 

BELEDİYE BAŞKANI: MÜCADELEMİZ RES YATIRIMI YAPILMAMASIDIR

Bölgedeki RES projeleri uzun süredir bir çok tepkiye neden oluyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erdek Belediye Başkanı Hasan Yapakçı da RES'lerin Kapıdağ Yarımadası ekolojik yaşamını olumsuz etkilediği kanaatinde.

Enerjiye karşı olmadıklarını ancak Kapıdağ Yarımadası’nın rüzgâr enerjisi potansiyeli olarak seçilmesinin büyük bir yanlış olduğunun altını çizen Yapakçı, "Rüzgâr Enerji Santralleri yüksekliği yaklaşık 140 metreyi bulan yükseklikle, bunların oluşturduğu yüksek ses ve manyetizma ile birlikte kanatlı hayvanların göç etmesi demektir. Enerji gerekli ama yer seçimi uygun değil. Bence Kapıdağ ormanları olmamalı. Ormanın olmadığı, insanların az olduğu yerler seçilmelidir. Canlı hayatı olmadıktan sonra enerjinin ne kıymeti olabilir ki. Bundan sonraki tüm mücadelemiz Kapıdağ’a rüzgâr enerjisi ile ilgili yatırım yapılmamasıdır. Kapıdağ Yarımadası enerjiye, madene harcanamayacak kadar önemli alandır" dedi.

'BAŞKA YER Mİ YOK?'

kubilayozturk
Edremit Çevre Platformu Sözcüsü Kubilay Öztürk.

 

Edremit Çevre Platformu Sözcüsü Kubilay Öztürk,, "Edremitliler, bugünlerde aynı ilin farklı bir kıyısında olup bitenleri yakından izliyorlar. Zira, Erdek'te Kapıdağ Yarımadası bölgesinde inşa edilecek RES'ler nedeniyle, dağların ve ormanın nasıl katledildiği, canına okunduğu bizler için ibretlik bir durum. Yapacaklarsa RES'leri, ormansız, taşlı kayalı, köylerden uzak, zeytinden ve kestaneden uzak tepelerde yapsınlar. Başka yer mi yok? Bu türlüsü insana da, tüm canlılara da, tarımsal üretime de zarardır" dedi.

'DAVA KAYBEDİLİRSE EYBEK'TE DE BENZER KATLİAM YAŞANACAK'

Öztürk, Kapıdağ'da yaşanan benzer RES uygulamalarının diğer kıyı olan Eybek Dağı'nda da devam ettiğini ve duyarlı yurttaşlar ile ekoloji aktivistlerinin hukuk mücadelelerinin sürdüğünü belirti. Fransız ve Kanada ortaklı Polat Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin, Eybek Dağı'nda gerçekleştirmek istediği Duygu RES Projesi'ne karşı İdare Mahkemesi’nde açılan iptal davası kaybedilecek olursa Eybek Dağı’nda da benzeri bir katliam yaşanacağını söyleyen Öztürk, RES'lere karşı yıllardır bölgede verilen mücadeleye dikkat çekti. Öztürk, "Pes etmeyeceğiz, ormanlarımızı ve su kaynaklarımızı savunacağız sonuna kadar. Kapıdağ’da olanların, bir kere de Eybek’te tekrar edilmesine engel olacağız. Enerji lazımsa, başka kapıya diyeceğiz. Çünkü hangi açıdan bakılırsa bakılsın biz haklıyız" dedi.