Kar altında İstanbullu: Bir şehri yönetmek bütünlük gerektirir

İstanbullular kar yağışının yarattığı sıkıntılarla boğuşurken sorunların çözümü için iktidar muhalefet demeden 'bütünlüklü yönetim' gerektiğini düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul son yılların en yoğun kar yağışını yaşadı. Uzmanların günler öncesinden yaptığı uyarılara rağmen insanlar araçlarıyla trafiğe çıktı, kentin birçok noktasında uzun araç kuyrukları oluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait ekipler yollarda tuzlama ve kar temizleme araçlarıyla hizmete devam etse de birçok noktada aksaklıklar yaşandı. İstanbul Valiliği kamu çalışanlarını bugün idari izinli saysa da özel sektör çalışanları sabahın erken saatlerinden itibaren işe gitmeye çalıştı. İstanbullulara kar yağışını ve hizmetler konusundaki görüşlerini sorduk... 

'EN BAŞARILI SİSTEM TOPLU ULAŞIM'

İstanbullulara göre bu süreçte en başarılı sistem toplu taşıma oldu. Metro, metrobüs ve tramvay seferlerinin neredeyse hiç aksamadığı kentte yolcular, bunun belediyenin başarısı olduğunu söylüyor. Gezdiğimiz metrobüs duraklarının neredeyse hepsinde temizleme çalışmaları yapılmış ve tüm önlemler alınmış durumda. Ancak yürüyen merdivenlerin neredeyse hiçbiri çalışmıyor. 

TAKSİCİ: SORUMLUSU BELEDİYE

İstanbul'daki kar yağışı taksicileri de etkiledi. Konuştuğumuz bir taksici İstanbul'da yaşananlar için şöyle diyor: "Yolların hali berbat. Yolcu almaya korkuyorum. E-5 güzergahından ara sokaklara girmek imkansız. Sanki İstanbul sadece ana yollardan ibaret. Tuzlama çalışmaları, kar temizleme çalışmaları ara sokaklarda hiç yapılmıyor. Bunun sorumlusu belediyedir."

Taksiciyle sohbetimiz son bulduktan sonra ara sokakları geziyoruz. Bahçelievler ilçesinin arka sokaklarında insan görmek neredeyse imkansız. Birkaç kafe açık, bir Halk Ekmek büfesi önünde az sayıda insan var. 

'DOĞAYA KARŞI KİM, NE YAPABİLİR?' 

60 yaşındaki Mehmet Aslan da, sabahın erken saatlerinde evinden ekmek almak için dışarıya çıkmış. Kendisiyle sohbet ediyoruz: "İstanbul'da en son 1990'larda böyle kar yağdığını gördüm. O zaman daha kötüydü. Dışarı çıkamıyorduk. Günlerce evde oturup karın bitmesini beklerdik. İnsanlar şu an işe gidebiliyor, toplu taşıma çalışıyor. Belediye bana göre yeterli hizmeti sağlıyor. Evet sorunlar var. Ancak doğaya karşı kim ne yapabilir?"

Bir esnaf, dükkanının önünü temizliyor. İstanbul'daki kar yağışının kendisini nasıl etkilediğini soruyoruz: "İşlerimiz elbette aksadı. Avcılar tarafında oturan çalışanıma işe gel diyemedim. İşe gelse akşam kar yağdığında eve nasıl gidecek? Dünden beri televizyon izliyorum. Sanki yaşanan bu olumsuz durumun tek bir sorumlusu var. Bir şehri yönetmek bütünlük gerektirir. Orada bir sorun varsa iktidar da yerel yönetim de bundan payını alır. Özellikle zor günlerde dayanışma önemli. 'Bu şurayı kötü yönetti, yok yola tuz dökmedi, tuz bitti' bu söylemler beyhude. Bu şehir daha önce böyle bir kar görmedi. Buna rağmen belediyenin iyi hizmet verdiğini düşünüyorum. Bugünkü belediye yönetimini kötüleyenler yıllarca bu kenti yönetmedi mi? Onları da gördük."

'ASIL SORUN KAR YAĞIŞI BİTTİKTEN SONRA...' 

Buradan ayrıldıktan sonra İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden Şişli'ye gidiyoruz. Burada bir esnafın kapısını çalıyoruz. İki gündür İstanbul'da yağan kar için 'bereket' diyen esnaf asıl sorunun kar yağışı bittikten sonra olacağını söylüyor: "Şu an insanlar bir şekilde işe gidiyor, yollar açık. Peki kimse neden bu insanlar bu soğukta nasıl ısınıyor diye sormuyor? Evde kombiyi açmayan, elektriği kesilen kaç kişi vardır bunları düşünmek gerekiyor. Asıl sorun kar yağışı bittikten sonra eve gelecek olan faturalarda. Eğer birini suçluyorsak onun yapamadığını yapmak lazım. O zaman ocak ayına ait fatura paralarını insanlardan almasınlar. İşte bunu yaptıkları an samimiyetleri belli olur."

Etiketler istanbul kar